Ekipa filma Strahinja Banović na projekciji u Njujorku Foto:Erick Raphael III

Distribucija višestruko nagrađivanog domaćeg filma "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića počela je u kultnom njujorškom bioskopu IFC Centru.

Reditelj Stefan Arsenijević, glavni glumac u filmu Ibrahim Koma, producent Miroslav Mogorović i direktorka fotografije Jelena Stanković prisustvovali su prvim projekcijama „Strahinje Banovića“ u Njujorku. 

Ekipa filma Strahinja Banović u Njujorku 2 Foto:Erick Raphael III

Već nakon prvog dana distribucije „Njujork tajms“ je u kritici ocenio da je posredi „izuzetno dobro napravljen film, utemeljen na potresnim ulogama Kome i Mense Ofei“, zaključivši da je „Strahinja Banović“, ovenčano Gran prijem u Karlovim Varima, „veliko delo o osnovnoj ljudskoj težnji za nečim boljim, i tuzi koja često s njom dolazi“.

Za Arsenijevića je, kako je priznao, veliko uzbuđenje i čast imati film u američkim bioskopima:

– Sudeći prema prvim projekcijama kojima smo prisustvovali, američka publika jako emotivno reaguje na film. Dobili smo mnoštvo pitanja, dugo smo razgovarali nakon svake projekcije. Ljudi imaju potrebu da nakon filma razgovaraju o migraciji, o društveno-političkom kontekstu, o tome šta je ljubav danas. A to smo upravo i želeli ovim filmom, da postaknemo publiku na promišljanje, razgovor, diskusiju. Veoma sam zadovoljan prijemom filma. 

Reditelj Stefan Arsenijević na projekciji u Njujorku Foto:Erick Raphael III

Zadovoljstvo zbog prikazivanja filma u Americi izrazio je i glumac Ibrahim Koma:

– Ponosan sam. Imam osećaj da se publici stvarno jako svideo film. Njujorčani su jako otvoreni i radoznali. Imali smo zanimljivu diskusiju na mnoge teme. 

Glumac Ibrahim Koma na projekciji u Njujorku Foto:Erick Raphael III

Producent Miroslav Mogorović podsetio je da je film „Strahinja Banović“ do sada proputovao kroz festivale širom sveta, i da je konačno došao i pred američku bioskopsku publiku:

Producent Miroslav Mogorović na projekciji u Njujorku Foto:Erick Raphael III

– Živimo u turbulentnim vremenima koja nisu poštedela ni jedan deo sveta, a Stefan Arsenijević kroz jednu ličnu priču upisanu u matricu našeg kulturološkog nasleđa, govori o aktuelnom trenutku u svetu. Film nosi iskrenu emociju i empatiju i zato je ova univerzalna ljudska priča dirljiva publici na različitim kontinentima. Distribucija našeg filma u američkim bioskopima je veliki uspeh ne samo za ekipu filma, nego i za celokupnu srpsku kinematografiju – zaključio je Mogorović.

Bonus video: Druženje s glumcima iz „Strahinje Banovića“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar