Šinejd O'Konor Foto:EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Kad su umetnici mrtvi, mnogo su vredniji nego kad su živi, rekla je svojevremeno Šinejd O’Konor.

Irska kantautorka i pevačica Šinejd O’Konor, koja je preminula pre nekoliko dana u 56. godini, vrlo dobro je bila svesna vrednosti svog muzičkog nasleđa.

Kad je pre dve godine objavila memoare „Rememberings“ (Sećanja) u razgovoru za magazin „Pipl“ istakla je kako je svoju decu naučila kolika je važnost zaštite muzike koju ostavlja, ali i finansija.

Deci je poručila, kako je objasnila, da prva stvar koju treba da urade kad „ode s ovog sveta“ jeste da pozovu računovođu. Čak pre nego li Hitnu pomoć.

– Vidite, kada su umetnici mrtvi, mnogo su vredniji nego kada su živi. Tupak Šakur je „objavio“ mnogo više albuma od kako je umro i sve to što rade diskografske kuće je odvratno. Zato sam uvek objašnjavala svojoj deci, još od njihovih malih nogu: „Ako sutra umrem, pre nego što pozovete Hitnu pomoć, zovite mog računovođu i pobrinite se da diskografske kuće ne počnu da objavljuju moju muziku i da vam ne kažu gde je moj novac – pričala je, podseća CNN, Šinejd O’Konor.

To je, doduše, govorila pre nego što joj se desila najveća tragedija – jer januara prošle godine ubio se pevačicin 17-godišnji sin Šejn. Šinejd je tada „ostala“ s troje dece…

Foto: UPI / Newscom / Profimedia

Poslednji put kada je procenjivana imovina irske pevačice, pre dve godine, mediji su javljali da je Šinejd O’Konor „vredna“ oko četiri miliona funti. Većina novca poslednjih godina stizala je od izvođačkih tantijema za Prinsovu pesmu „Nothing Compares 2 U“, ali i od istoimenog dokumentarca, kao i autobiografije „Sećanja“.

Međutim, nakon iznenadne smrti neki mediji spekulišu da je pevačicin bankovni račun prilično „utanjio“ i da je bila u velikim finansijskim poteškoćama, kao i da je u poslednje vreme raspolagala tek s nešto više od pola miliona funti.

Irsku pevačicu pronašla je Hitna pomoć u sredu oko podneva bez znakova života u kući u Londonu, u koju se uselila nedavno. Iako je Metropoliten policija saopštila da ne tretira pevačicinu smrti kao sumnjivu, i da će konačni sud doneti obdukcioni nalaz, oglasila se i londonska služba za patologiju, preciziravši da je „vreme smrti još uvek nepoznato“:

– Nije dat uzrok smrti, zbog čega je načelnik službe naložio da se obavi autopsija. Rezultate očekujemo tek za nekoliko nedelja – kazali su „Ajriš indipendentu“ u ovoj službi, dodavši da će se, zavisno od rezultata obdukcije, znati da li će eventualno biti pokrenuta istraga.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar