Šinejd O'Konor Foto:Field of Vision - Album / Album / Profimedia

Samo sam želela da pokušam da vodim normalan život, rekla je, uoči davnašnjeg dolaska u Beograd za naše medije, Šinejd O’Konor, koja je umrla danas.

– Moja misija je da spasem Boga od religije – rekla je jednom prilikom irska pevačica Šinejd O’Konor, koja je preminula u 56. godini. Nažalost, obdarena ogromnim darom, prešla je turoban put od najtalentovanijeg izdanka irske muzičke scene do tragične heroine popularne muzike.

Šinejd O’Konor u spotu za Prinsovu pesmu Nothing Compares 2 U Foto:Supplied by LMK Media / Landmark / Profimedia

Prošlo je više od tri i po decenije kako je ta Irkinja objavila debi album i tada počinje njena karijera koja je, osim muzikom, bila ispunjena i mnogim kontroverzama. Samo dve godine posle osvajanja svetske muzičke scene hit singlom „Nothing Compares 2 U“, čiji je autor Prins, gostovala je u jednom od najgledanijih američkih šou programa „Saturday Night Live“ i napravila pravu pometnju. Dok je pevala stihove „đavo, đavo“ pokazivala je sliku pape Jovana Pavla Drugog, stigla je i da poruči da „treba da se borimo protiv pravog neprijatelja“ i potom pocepala pomenutu fotografiju. Javnost se digla na noge, albumi su joj bivali uništavani, a radio stanice su odbijale da puštaju njene pesme.

Nije bolje prošla ni kada je zabranila puštanje američke himne pred koncert u Nju Džersiju. A još veću kontroverzu izazvala je kada je rekla da nije pevačica, bila bi katolički sveštenik i zvala se majka Bernadet Meri. Pokušala je čak da se zamonaši u jednom francuskom manastiru, ali bezuspešno, da bi potom ponovo napala katoličku crkvu, okarakterisavši Vatikan kao „đavolje gnezdo“ i predlažući osnivanje „alternativne crkve“.

Šinejd O’Konor

Jednako je zaprepastila javnost kada je rekla da je lezbijka, pa kasnije to opovrgla. Umesto zbog nove muzike poslednjih petnaestak godina ime Šinejd O’Konor vezivalo se uglavnom za rubrike crne hronike ili one koje se bave skandalima poznatih. Pre osam godina drugi put je pokušala da sebi oduzme život zbog borbe sa bivšim partnerom oko starateljstva nad najmlađim sinom.

U međuvremenu se vodila i kao nestala, a leta 2017. društvene mreže je preplavio njen video u kome, ridajući u jednoj motelskoj sobi, priča o svojoj mentalnoj bolesti zbog koje su je svi napustili… Onda je promenila ime u Magda Davit kako bi bila „slobodna od roditeljske kletve“, da bi potom spas, bar privremeno, pronašla u islamu.

– Ponosno objavljujem da sam postala muslimanka. Ovo je prirodni ishod teološkog putovanja svake pametne osobe – saopštila je 2018, podelivši sa svetom da joj je novo ime – Šuhada, što znači mučenik, ali simboliše i muslimansko verovanje da postoji samo jedan bog.

Šinejd O’Konor Foto:Alessandro Bosio / Zuma Press / Profimedia

Kada je Šinejd O’Konor prvi i jedini put u karijeri gostovala u Beogradu, početkom jula 2009. godine, govorila je i za beogradske medije. Potpisnici ovih redova je nekoliko dana pred dolazak na Samertajm festival u Sava centru pričala kako je uzbuđena pred prvi nastup u Srbiji…

Oduvek je, prisećala se u razgovoru za „Politiku„, znala da će se jednoga dana u životu baviti muzikom. S obzirom na to da je još od detinjstva bila sigurna da će muzika biti njen izbor u životu, nije bila, kako je priznala, iznenađena pozitivnim reakcijama na debi album „The Lion and the Cobra“, kao ni dobrim ocenama muzičkih kritičara i publike na potonju ploču „I Do Not Want What I Haven`t Got“.

– Na neki način sam to i očekivala. Ali, nisam očekivala da će pesma „Nothing Compares 2 U“ promeniti moj život u bilo kom smislu. A definitivno jeste donela veliku promenu i u karijeri i u životu.

Iznenadila je mnoge kada je 2003. godine obnarodovala da napušta muziku zauvek. Međutim, promenila je mišljenje i vratila se nedugo zatim u muzičke vode. Razloge je objasnila ovako:

– Morala sam da uradim nešto sa sobom. Bilo je sjajno neko vreme skloniti se od svega i dići ruke od muzike bar za trenutak. Želela sam, zapravo, da se odmorim nekoliko godina, da brinem o svojoj deci, da pokušam da vodim normalan život… Međutim, kako je vreme prolazilo, muzika je počela da mi nedostaje i zato sam se vratila.

O’Konorova je u to vreme veliku inspiraciju nalazila i u rastafarijanskom kulturnom nasleđu, čak je i jedan album, kako je rekla tad, posvetila rasta pokretu.

– Oduvek me je inspirisao rasta pokret, sviđa mi se što su napravili diferencijaciju između Boga i religije, što su tako strasni kad je u pitanju njihova religija i Bog… Volim i način na koji koriste muziku kao svetovnu stvar.

Pored jamajkanske muzike, inspiraciju je u to doba pronalazila i u rodnoj Irskoj i njenom bogatom kulturnom nasleđu.

– Ima toliko sjajnih žena u irskoj muzici. Tu je Keti Dejvi, Roišin Marfi, Imelda Mej… Ima dosta fantastičnih žena u svetu muzike u kome su dugo dominirali muškarci. Zato mi je drago što sad ima toliko dobrih, mladih žena.

Bila je majka četvoro dece, s tim što je doživela najveću tragediju od koje strahuje svaki roditelj, izgubivši prošlog januara sina, koji je oduzeo sebi život iako je imao samo 17 godina. Pričala je daleko pre te tragedije za „Politiku“ kako ju je majčinstvo veoma promenilo.

– Pre svega to je značilo da sam postala odgovornija, što do tada nisam bila. Da nisam rodila decu, možda bih počela da se drogiram, ili radim neke slične, loše stvari po mene. To što sam postala majka, značilo je da ne smem da radim ništa od tih groznih stvari i to je dobro. Svoju decu podržavam u svemu. Ako budu želeli da se jednoga dana bave muzikom, ohrabriću ih u tome. U stvari, ohrabrila bi ih da rade šta god žele u životu…

Sad već daleke 2007. godine u čuvenoj televizijskoj emisiji Opre Vinfri, na iznenađenje mnogih, priznala je da je pokušala da se ubije za svoj 33. rođendan i otvoreno je govorila o bipolarnom afektivnom poremećaju, odnosno manijakalnoj depresiji od koje je bolovala godinama, a svoju iskrenost u tok šou programu Šinejd O’Konor je ovako objasnila za beogradski dnevni list:

– Nije mi uopšte bilo teško da pričam o tim stvarima, bolesti, pokušaju samoubistva pred tako velikim auditorijumom. Radili su emisiju o bipolarnim poremećajima i želeli su da pričaju sa ljudima koji su imali tu bolest i koji su počeli da se oporavljaju ili su danas dobro. Nisam imala, niti ću ikada imati nekakav problem da pričam o tome…

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare