Foto: Capital Pictures / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Samo mesec dana nakon što je pokorio svet s albumom "Purple Rain", postavši jedini muzičar koji je imao hit broj jedan na američkoj listi, album na vrhu Bilbordove liste i film s najvećom zaradom na boks-ofisu muzički genije komponovaće jednu od najlepših pesama u istoriji muzike.

Bio je 15. jul 1984. godine i Prins se vratio u svoju Minesotu iz Dalasa gde je gledao Majkla Džeksona na koncertu u okviru turneje „Victory“. I čim je izašao iz aviona, zaputio se pravo u studio.

Teško je verovati da je u trenutku kada je bio na vrhuncu popularnosti zbog albuma „Purpurna kiša“, istoimenog filma i hita „When Doves Cry“ Prins iznedrio iz sebe pesmu koja je postala simbol bola, gubitka, melanholije…

Scena iz filma Purple Rain Foto: NZ / Christophel Collection / Profimedia

No, nepredvidiv i kreativan kakav je bio Prins Rodžers Nelson ispisao je stihove s kojim je svako onda, a i danas, mogao da se poveže.

Kad je stigao u studio, bila je tu samo Prinsova tonska snimateljka Suzan Rodžers. Za samo nekoliko sati veliki kantautor, pevač i multiinstrumentalista napisaće stihove, muziku i snimiti vanvremensku pesmu „Nothing Compares 2 U“. Da se pozovemo samo na naslov pesme – Ništa se ne može porediti…

Bila sam zapanjena kako je samo predivna pesma. Izvadio je notes, na brzaka ispisao stihove, ušao u studio, otpevao ih i odsvirao sam svaki instrument – prisetila se Suzan Rodžers u knjizi „Prince & The Purple Rain studio sessions“, koju je potpisao Duejn Tudal.

Dugogodišnja Prinsova snimateljka iznela je pretpostavku da je muzičar bio ponukan da napiše sve te tegobne stihove zbog odsustva svoje kućne pomoćnice Sendi Skorpioni. Bila je, naime, prinuđena da da otkaz zbog iznenadne smrti oca.

– Sendi je bila osoba koja se trudila da Prins ima sve što mu je potrebno. Da li je u pitanju omiljen napitak – Five Alive, ili to da je kuća čista, ili da mu je odeća čista i ispeglana, ili pak da Prinsov klavir uvek krasi svež buket cveća, svejedno – objašnjavala je Rodžersova za BBC pre nekoliko godina.

I kad je otišla, Prinsovo raspoloženje bilo je sve mračnije:

– Samo bi pitao: Kad se Sendi vraća?“ Mislim da je to bila inspiracija za pesmu.

No, ima naravno i drugih teorija za klicu jedne od najlepših pesama pop muzike. Džerom Benton, Prinsov prijatelj, koji je s njim jedno vreme delio scenu i bio u bendu kojeg je genije iz Minesote osnovao i služio im kao „kompozitor i tekstopisac iz senke“ The Time, izjavljivao je da je „Nothing Compares 2 U“ bila inicirana raskidom s devojkom Suzanom Melvoin. Iako će se potom pomiriti sa Suzanom, sestrom bliznakinjom gitaristkinje Prinsovog pratećeg benda Revolution Vendi Melvoin, a kasnije je i zaprositi, srce mu je bilo slomljeno kad je pevačica prvi put rekla – dosta, zbog švrljanja sa strane.

„Tako sam usamljen bez tebe, kao ptica bez pesme… Ništa ne može zaustaviti ove tužne suze, reci mi gde sam pogrešio“, delić je stihova.

Iako je snimio tog 15. jula 1984. godine pesmu, rešio je da je ne objavi, već je daruje još jednom bendu, čiji je bio kreator, ali i glavni autor – The Family. A činili su ga, između ostalih, baš Suzana Melvoin i Pol Piterson. I njih dvoje otpevali su, po njegovim instrukcijama, ovaj biser objavivši ga na svom prvom albumu „The Family“ 1985. godine.

No, nije uspela da dopre do šireg kruga publike. I tavorila je čitavih pet godina, dok menadžer irske pevačice Šinejd O’Konor nije predložio dami s jednim zapaženim albumom iza sebe da je obradi za drugu ploču „I Do Not Want What I Haven’t Got“.

Pevačica iz Dablina, čuvši original, bila je opčinjena. Stihovi su je, naročito, kupili. Odmah je osetila vezu slušajući te ljubavlju i tugom „natopljene“ reči. U to vreme razilazila se s tadašnjim partnerom i kad je čula stihove o tome kako, kad je već otišao, „može da radi šta joj se prohte, viđa se s kim god hoće, ali da se niko i ništa ne može porediti s njim“, sve je tako imalo smisla.

– Verovatno je zato tako dobro otpevala pesmu. Ušla je u studio i snimila ju je iz prvog pokušaja. Bilo je savršeno, činilo se kao da je potpuno ušla u pesmu. Prinsovi stihovi bili su ogledalo njenog života – pričao je svojevremeno Kris Birket, koproducent Šinejdine verzije singla „Nothing Compares 2 U“, na kojoj su radili i japanski džez muzičar Gota Jašiki i producent poznat po radu sa sastavom Soul II Soul Neli Huper.

Prošlo je sedam sati i 15 dana od kad si mi uzeo svoju ljubav…. Ništa ovu tugu ne može odagnati“, peva Šinejd s takvim bolom, očajem da i ne čudi što su njenu izvedbu mnogi kritičari uvrstili u najbolje svih vremena. A video spot za pesmu pomerio je granice i postao pravi fenomen, zahvaljujući i muzičkom kanalu MTV s kojeg se te 1990. nije skidao.

Šinejd O’Konor Foto:EPA PHOTO KEYSTONE/Alessandro della Valle/ADV/KR

Reditelj Džon Mejberi snimio je nekoliko sati materijala kako Šinejd hoda praznim ulicama i parkovima Pariza. Odevena u crno, s odrazima pariske Sene, pevačica luta parkom…

Ali, kad je stala pred kameru da otpeva na plejbek Prinsove stihove reditelj je znao da će njeno lice u krupnom planu biti fokus video spota. I od samog starta Šinejd kao da, sa svojim bledo zelenim očima, „bulji“ u gledaoca želeći da uspostavi kontakt. Ali, onda skreće pogled na dole. Ne može da se, ophrvana emocijama, sastavi. I odjednom suze teku niz pevačicine obraze.

A te suze su bile stvarne… Majka pevačice preminula je u saobraćajnoj nesreći 1986, kada je Šinejd još uvek bila praktično tinejdžerka. Ali, odnos majke i ćerke bio je sve samo ne savršen. Pevačica je u svojim memoarima optužila majku da ju je psihički ali i fizički zlostavljala. No, kad je otpevala poslednje Prinsove stihove, tuga je prevladala.

Svo to cveće koje si zasadila, mama, u dvorištu, uvenulo je kad si otišla… Znam je da život s tobom ponekad bio težak, ali tako želim da mu dam još jednu šansu…

Tad su krenule suze…

Nisam očekivala da ću zaplakati dok smo snimali video spot, jer nisam plakala dok sam snimala pesmu u studiju. Ali, svaki put kad pevam tu pesmu, mislim na moju majku. Nikada nisam prestala da plačem za majkom – govorila je Šinejd davno.

Šinejdina verzija Prinsove pesme bila je četiri nedelje na vrhu američke liste singlova. Nagađalo se da Prins nije bio ljubitelj onoga što je Šinejd uradila s njegovim čedom, mada se na svojim koncertima, kad ju je izvodio, hvalio kako je od uspeha „Nothing Compares 2 U“ mogao da kupi kuću.

Nažalost, bilo je „potrebno“ da se desi prerana Prinsova smrt 2016. (umro je samo godinu dana stariji od Šinejd, zapravo mesec i po dana pre nego što će proslaviti 58. rođendan, prim.aut. ), da bi svet čuo šta je pre tačno 39 leta mađioničar iz Minesote osmislio u studiju za samo nekoliko sati.

I čuli smo i to Prinsovo slomljeno srce…

A Šinejd je svojevremeno možda najbolje opisala svu magiju „Nothing Compares 2 U“:

– Zašto je vole milioni ljudi širom sveta? Pa, svi smo mi preživeli bol, gubitak… Nisu ovde bitne note, već emocije.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare