Rijalitiji služe tome da nas naviknu na poniženja

Showbiz 26. maj. 202020:06
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Zadruga Official

"Smatram da je to atak na ljudsko dostojanstvo. Sama ideja da vi nemate slobodu da nešto prekinete mi se gadi. U svakom slučaju, njima se desi to da imaju osećaj da nema izlaza, da im je to jedina opcija", rekla je psihološkinja Marina Videnović za Nova.rs, govoreći o učesnicima rijalitija koji uprkos lošem psihičkom stanju moraju da ostanu unutra, zbog čega su se neki odlučili i na drastične poteze poput šišanja, što je bio slučaj sa učesnicom "Zadruge 2", Zerinom Hećo, i Minom Vrbaški, koja je se trenutno nalazi u "Zadruzi 3".

„Kad pogledate i ko sve tu ulazi, pitanje je koliko ti ljudi imaju kapciteta da izdrže ili su već na neki način preokupirani problemima zbog kojih ulaze. To na njih ostavlja posledice, ali ostavlja posledice i na nas koji to gledamo. Dešava se da to gleda neko ko je još u fazi razvoja i razvijanja vrednosnog sistema. On gleda neku scenu koja pokazuje da društvo nema potrebu da zaštiti pojedinca koji se nađe u toj situaciji, da ne reaguje na način da zaštiti pojedinca. Profesor Mirić je pričao o tome da rijalitiji služe da nas naviknu na poniženja“, rekla je Marina.

PROČITAJTE JOŠ

S početkom emitovanja rijaliti programa „Zadruga“ i „Parova“ svedoci smo mnogobrojih nervnih slomova koje proživljavaju učesnici koji tamo borave po nekoliko meseci. Neki od njih su i na lekovima, a produkcija ih u tim rastrojstvima pušta da urlaju, histerišu, lome… I to sve da bi im skočila gledanost. Pojedini pokušavaju čak i da pobegnu iz tog „zatvora“, ali to bekstvo košta 50.000 evra.

Pobednica prve sezone „Zadruge“ Luna Đogani je pravi primer toga, jer je zbog lošeg psihičkog stanja usled boravka u rijalitiju često na rubu histerije, ali na to niko ne obraća pažnju. Lunina majka Anabela Atijas i otac Gagi Đogani takođe su trenutni učesnici rijalitija, zbog čega su porodične svađe svakodnevica, što na nju dodatno loše utiče. Pored toga, tu je i njen dečko Marko Miljković koji takođe uzrok njenih nervnih slomova, zbog učestalih svađa, ponižavanja, vređanja…

Luna se u svojim nervnim rastrojstvima udara, lupa i ruši stvari po prostorijama, vrišti, baca se po podu, a često i povraća i želi da izađe iz rijalitija… Do okrašaja između majke i ćerke dolazi zbog toga što se Anabela protivi njenoj vezi sa Miljkovićem, a Anabela je pri ulasku u „Zadrugu 3“ otkrila da Luna boluje od pretkarcinoma materice i da je intimnim odnosima sa Markom ugrozila svoje zdravlje.

Rijaliti učesnica Miljana Kulić do nedavno je takođe bila žrtva rijalitija, tačnije psihičke torture od strane učesnika i produkcije. Nišlijka je tokom boravka u „Zadruzi“ skoro svakodnevno doživljavala nervne slomove, nakon kojih je želela da izađe napolje. Posle mnogo molbi i preklinjanja produkcije da je puste, Miljana je svojevoljno napustila imanje tako što je preskočila zid i pobegla, nakon čega je diskvalifikovana. Nakon toga, televizija Pink od nje potražuje 50.000 evra, kako su i sami naveli.

Mina Vrbaški je sa svojih 17 godina prvi put ušla u rijaliti, a nedavno je nakon jednog od raskida sa cimerom Mesnurom Ajdarpašićem uzela mašinicu i ošišala se na ćelavo.

Psihološkinja Marina Videnović se osvrnula i na to kako sredina u rijalitiju utiče na tako mladu osobu, i koliko je ona ugrožena s obzirom na to da tamo nema mogućnost adekvatnog emocionalnog razvoja.

„Jeste da je nama zrelost sa 18 godina, ali u stvari mi sve češće govorimo o toj produženoj adolescenciji i govorimo da je osoba sa 18 zrela ličnost i nema još uvek probleme koji odlikuju adolescente. Istraživanja pokazuju da to nije tako, da postoji produženi period adolescencije i da je neko sa 18 godina još uvek u izgradnji identiteta i nije dovoljno zreo da može da proceni da u takvo nešto ne treba da se upušta. Pitanje je i da li je dovoljno zreo i emotivno stabilan da to izdrži. Ne pratim tu tematiku, pa ne znam ni kako dete od 17 godina može da uđe u rijaliti, da li je to negde u svetu uopšte moguće? To je nešto što ne bi trebalo da se dešava i predstavlja i kršenje ljudskih prava. Mislim da mlade ljude kojima plasiramo neki sadržaj treba zaštititi“, zaključuje ona.

Isto je uradila i bivša učesnica „Zadruge“ Zerina Hećo, koja je bila u drugoj sezoni ovog programa. Naime, Zerina je, nakon što je primetila da joj se zdravstveno stanje pogoršava, te da joj naglo opada kosa, odlučila da obrije glavu. Kako se osećala loše, želela je da izađe, a za to nije videla drugi način sem da na ovaj način skrene pažnju na sebe. Nakon što se ošišala, Zerina je kažnjena nominacijom za izbacivanje zbog „nedoličnog ponašanja“, a njeni fanovi nisu tada glasali kako bi ona napokon izašla jer je psihički bila loše.

Učesnica „Parova“ Anđelina Nikolić je nakon jednog nervnog sloma popila deterdžent, nakon čega su je učesnici čuvali da ne uradi nešto gore, ali ni tada nije puštena kući. Ona je na krajnje dramatičan način napustila vilu „Parova“. Naime, ona je iz rijalitija pobegla, a to je uradila tako što se popela uz zid na krov, pa preko dvorišta izašla u spoljni svet.

Postavlja se pitanje gde je granica i ko treba da odgovara za to što pored mnogobrojnih nervnih slomova sloboda košta 50.000 evra.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar