Foto: Antti Hämäläinen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na ovogodišnjoj Evroviziji nakon uzbudljive završnice finala pobedu je odnela Lorin, koja je predstavljala Švedsku pesmom "Tattoo".

Međutim, prema glasovima publike ubedljivi favorit bio je Finac Karja, koji je svoju zemlju predstavljao pesmom „Cha Cha Cha“.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je dobio 376 glasova publike, nije uspeo da pobedi na Evroviziji, jer je stručni žiri dao prednost predstavnici Švedske, te je ona, nakon što su sabrani bodovi po drugi put trijumfovala na ovom muzičkom takmičenjju.

Ali, mnogobrojni fanovi Evrovizije ostali su razočarani krajnjim raspletom situacije, jer je kontroverzni muzičar iz Finske uspeo da fascinira publiku ekscentričnim nastupom, stajlingom i pesmom čiji su stihovi već postali hit u svetu.

Bez obzira na to što je ostao na drugom mestu, jasno je da mladog muzičara čeka svetla budućnost.

Foto: Antti Hämäläinen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pesme „Cha Cha Cha“ kojom je predstavljao svoju zemlju postala je pravi viralni hit u svetu, njegov nastup sa finala Evrovizije broji nekoliko miliona pregleda, a dok je izvodio pesmu na velikoj sceni, cela liverpulska arena pevača je uglas sthove refrena.

I dok je Karja podigao publiku energičnim nastupom na bini, uspeo je da zagreje atmosferu i iza scene, te su novinarske ekipe u bekstejdžu napravile pravi haos igrajući uz ovu numeru.

Karja (Käärijä), čije je pravo ime Jere Pöyhönen, ima 29 godina, rođen je u Helsinkiju, a odrastao je u Vantau, gradu u blizini finske prestonice.

Svoju muziku godinama je izdavao samostalno, a prvi diskografski ugovor potpisao je 2017. godine. U januaru ove godine doživeo je prvi pravi uspeh i veliki proboj na svetsku scvenu kada je pobedio na finskom izboru za pesmu Evrovizije i postao predstavnik ove zemlje, a čim je objavljen zvanični snimak njegove pesme usledile su reakcije širom sveto i niko nije ostao ravnodušan na specifičnu pesmu i izvedbu.

Predstavnik Finske Evrovizija 2023 Liverpul Foto:Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Govoreći o sebi Karja je opisao da je muziku voleo od malih nogu.

„Volio sam bubnjeve. Pravio sam svoje od lonaca i kuvala za vodu i mlatio ih kašikom“, rekao je za Karja za BBC, pa je dodao da je pored ljubavi prema muzici, obožavao i hokej koji je igrao godinama.

U razgovoru za BBC finski muzičar je govorio i o poroku sa kojim se suočavao.

„Prva pesma koju sam objavio u Finskoj govorila je o mom kockanju“, rekao je ekscentrični umetnik.

Predstavnik Finske Evrovizija 2023 Liverpul Foto:REUTERS/Phil Noble

Karja je objavio svoj prvi singl 2016. godine, pa je samostalno objavio još nekoliko singlova pre nego što je zvanično počeo saradnju sa izdavačkom kućom „Monsp Records“ u toku 2017. godine. Nakon toga je 2018. izdao produženi album pod nazivom „Peliä“, a svoj debitantski studijski album „Fantastista“ objavio je 2020. godine.

Na finskom njegovo umetničko ime „käärijä“ znači „stvaratelj novca“, što može da se dovede u vezu sa njegovim iskustvom kockanja, ali muzičar nije objašnjavao značenje imena po dkojim se predstavlja.

Pesma „Cha Cha Cha“ objavljena je u januaru ove godine, ali nije bila namenjena za Evroviziju. Međutim, kako je Karja opisao za BBC, kada su on i njegovi producenti slušali pesmu, pomislili su: „Ok, ovo je ludo. Možda možemo da pokušamo da odemo na Eurosong.“

Pesma govori o slobodi, zabavi i ostavljanju problema po strani, odnosno o pravom, dobrom provodu. Njegova numera delomično je inspirisana muzikom nemačkog benda Rammstein, čiji je Karja veliki obožavalac, čak ima kao tetovažu njihov loga na grudima.

„To je pesma za zabavu. Svi imamo demone u svakodnevnom životu, a tokom nedelje ljudi su uglavnom toliko umorni od odlaska na posao i ranog buđenja. Ali kada dođe vikend, stvari se menjaju“, rekao je Karja o svojoj pesmi za BBC i dodao:

„U pesmi se peva o tome šta se događa nakon par čašica pinakolade. Kada malo popije, subjekt pesme je slobodan i želi da ide na plesni podijum jer ga ništa drugo ne zanima i ničega se ne boji.“

BONUS VIDEO: Novinari u pres centru “poludeli” kada je krenuo nastup Finske na Evroviziji: Pogledajte haos u medija centru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar