Branimir Džoni Štulić Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Branimir Džoni Stulić dao je ogroman doprinos jugoslovenskoj muzici, a već decenijama živi daleko od očiju javnosti i daleko od Balkana gde se njegove pesme još pevaju.

Muzika koju je stvarao Štulić spada u opštu kulturu, a hitovi napisani osamdesetih svrstavaju se u vanvremenske koji opstaju uprkos smeni generacija.

PROČITAJTE JOŠ:

Kao glavni motiv pojavljuje se, očekivano – ljubav, a neke od svojih najpoznatijih pesama Štulić je posvetio jednoj ženi.

Stihovi numere „Usne vrele višnje“ posvećeni su nekadašnjoj Džonijevoj partnerki, a iako se ova pesma svrstava u listu najlepših ljubavnih, njene reči govore o izdaji.

Devojka iz Hrvaca o kojoj je pevao Džoni, ali i cela Jugoslavija je Snježana Banović, koja je u vezu sa muzičarem ušla kada je imala svega 18 godina. Džoni je u tom trenutku imao 28, a njeni roditelji, iako su bili nezadovoljni izborom svoje ćerke, kako se navodi, nisu uspeli da spreče snažnu vezu između njih dvoje.

Branimir Džoni Štulić na koncertu u Zagrebu 1988. Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Snježana je od Džonija dobila još pesama, poput “Volim te kad pričaš”, “Život običnog tempa”, a u njenu čast preradio je i veliki Elvisov hit „Jesi li sama večeras?“.

Do kraha njihove ljubavi došlo je 1983. godine, kada je Štulić planirao put u Holandiju. Prvobitni plan bio je da sa njim pođe i njegova devojka Snježana, međutim, ona je odustala od te zamisli. Čak ju je, kako pišu mediji, i Džonijeva majka molila da se ukrca sa njim na taj avion jer je verovala da će njen sin da propadne sam u Holandiji bez Snježane.

Međutim, tadašnja devojka slavnog muzičara je u jednom trenutku, kako je opisala, videla sebe kao mladu osobu koja u svojoj 21. godini radi kao konobarica u Holandiji, pa je odmah shvatila da je takav scenario za nju neprihvatljiv, te je odustala od cele priče.

Danas je Snjažana Banović pozorišna rediteljka i doktor nauka, ali i profesorka produkcije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umetnosti.

BONUS VIDEO: Fredi Merkjuri – Jedan od najupečatljivijih muzičara ikada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare