Foto: Marko Sladoljev

"Posao mi ni u najizazovnijim trenucima nije padao ni izbliza teško, koliko stvari koje vas prate kada počnete da se bavite javnim poslom. Nađete se na meti raznoraznog polusveta koji vas proganja i uništava po nečijoj direktivi. Bila sam u više navrata predmet nekontrolisane mržnje, povezivali su me sa političarima i pripisivali razne izmišljotine dok ja sve to vreme imam stalan posao, stabilan emotivni odnos i vodim jedan srećan i sadržajan život", govori za Nova.rs Hristina Stojiljković, voditeljka političke emisije "Minut do 12".

Hristina Stojiljković, voditeljka političke emisije „Minut do 12“, koja je sa emitovanjem krenula krajem 2018. godine na Jutjubu, trenutno je na zasluženom odmoru. Pauzu od posla uzela je, kako kaže, zbog privatnih okolnosti koje su ovaj period njenog života učinile najsrećnijim do sada – uskoro postaje majka devojčice Anastasije, kako je ekskluzivno otkrila za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Ona je u razgovoru za Nova.rs govorila o trudnoći, majčinstvu, svojoj emisiji, sagovornicima, vanrednom stanju u Srbiji ali i o politici i novinarstvu generalno, navodeći da je ta profesija u Srbiji trenutno u fazi, kako kaže, izumiranja.

Foto: Privatna arhiva

Nedavno ste objavili fotografiju sa trudničkim stomakom. U kom ste trenutno mesecu i kako se držite, s obzirom na čitavu situaciju u Srbiji?

– Meni se ovih dana ostvaruje najveći san i nijedan rat protiv nevidljivog neprijatelja ne može da ugrozi i uzurpira moje uzbuđenje. Uz malo sreće, beba će biti vaga u horoskopu. Da, kada ste trudni naprasno počnete da verujete u najneverovatnije stvari, poput horoskopa. A kada izuzmemo razumnu dozu uznemirenosti zbog epidemije, ovakvu trudnoću bih poželela svakoj ženi.

Da li Vam je stresno i teško da budete u drugom stanju tokom pandemije virusa i da li se brinete za sebe i bebu?

– Trudnoća u vama budi strahove i strepnje koje niste ni znali da možete da imate. Zdravlje mojih najbližih i mene mi je apsolutni prioritet, pa mi ni radikalna kućna samoizolacija ne pada teško. Uostalom, već godinama se do iznemoglosti žalim na hroničan nedostatak vremena za famozni “Netflix and chill”, i stvarno ne bih umela ni da zamislim bolju priliku za nadoknađivanje svega propuštenog. Takođe bih zamolila da mi neko javi šta se obično radi kada si pogledao sve filmove i serije, pročitao sve knjige, oribao ceo stan, spremio ručak za naredna tri dana i posvađao se i pomirio sa ukućanima tri puta od jutros.

Da li biste mogli da nam otkrijete pol bebe, ukoliko ga znate?

– Anastasija.

Vaša emisija „Minut do 12“ je trenutno na pauzi zbog cele situacije u kojoj se nalazimo. Da li Vam posao i snimanja nedostaju?

– Za emisiju “Minut do 12” sam pre nekoliko meseci imala velike snove i ništa manje ozbiljne ponude, ali sam presrećna što su novonastale okolnosti u privatnom životu predupredile sve moje planove. Čovek vremenom postane zavisan od uzbuđenja koji donosi voditeljski posao – adrenalin, euforija, dinamičnost posla, iznenadni napadi kreativnosti i onaj osećaj zdrave ispražnjenosti nakon snimanja, koji mogu da uporedim sa polaganjem onih težih ispita na fakultetu.

Krenuli ste da snimate emisiju u jednom vrlo specifičnom trenutku za Srbiju, kada nije postojalo puno slobodnih medija u Srbiji – za razliku od danas kada ih ipak ima par više. Koliko Vam je bilo teško da dođete do publike i da steknete poverenje gledalaca?

– Taj specifični trenutak u našoj zemlji je konstanta već pedeset godina. Poverenje se stiče doslednošću u onome što radite i publika je sama pronašla mene već nakon prve emisije. Oni koji su prepoznali kvalitet sadržaja, teme koje su često filozofske i vanvremenske, jedan malo studiozniji pristup, kao i moj dosta specifičan izbor sagovornika – ostali su tu do poslednje emisije.

Foto: Privatna arhiva

Da li ste nekada imali problema zbog izbora gostiju u emisiji i da li se dešavalo da osećate neki vid pritisaka od strane onih koje u emisiji često kritikujete?

– Novinarstvo nije bez razloga na svim neslavnim top-listama najstresnijih zanimanja. Ali u razgovoru sa svojim sagovornicima, komentarišući i vlast i opoziciju, znala sam da ostajući uvek na strani zdravog razuma kupujem sebi luksuz da ne osećam bilo kakve pritiske. Da, toliko je jednostavno.

S obzirom na to da ste jedna od mlađih novinarki i voditeljki u Srbiji, da li je ovaj posao ispunio Vaša očekivanja i koliko Vam je teško pao? Da li ste razbili neke iluzije koje ste imali o novinarstvu do tada?

– Emisija mi nije razbila iluzije o novinarstvu, nego iluzije o politici. Posao mi ni u najizazovnijim trenucima nije padao ni izbliza teško, koliko stvari koje vas prate kada počnete da se bavite javnim poslom. Nađete se na meti raznoraznog polusveta koji vas proganja i uništava po nečijoj direktivi. Bila sam u više navrata predmet nekontrolisane mržnje, povezivali su me sa političarima i pripisivali razne izmišljotine dok ja sve to vreme imam stalan posao, stabilan emotivni odnos i vodim jedan srećan i sadržajan život.

Kako biste ocenili novinarstvo u državi danas?

– U izumiranju. Produžetak vrste zavisi od nekoliko nepokolebljivih pojedinaca.

Koliko je generalno teško boriti se za svoju publiku na Jutjubu, s obzirom na to da se emisija ne emituje na televziji i samim tim nema velikog pokrića širokih narodnih masa?

– Uvek je mnogo teško izboriti se za publiku ako se ne bavite tabloidnim novinarstvom. Srećna sam što sam svu pažnju zaslužila isključivo kvalitetom vođenja intervjua i što nikada nisam posegnula za kontroverznim metodama kako bih povećala gledanost, iako su mnogi priželjkivali drugačije.

Foto: Marko Sladoljev

Koliko je teško spremiti se za jedan politički intervju, i ko je po Vama do sada bio „najizazovniji“ sagovornik? 

– Priprema za svaki intervju je uvek teška i iscrpljujuća, jer je novinar po definiciji „univerzalna neznalica“, što znači da mora da vlada temom dovoljno da može da bude dostojan sagovornik svakom gostu, ali je uvek u nezavidnoj poziciji, jer postoji očigledna asimetrija poznavanja materije. Sećam se da sam ubedljivo najveću tremu imala uoči snimanja emsijia sa prof. dr Vladetom Jankovićem i prof. dr Milom Lomparom. Sa tako iskusnim i potkovanim sagovornicima uvek je prisutna i blaga bojazan da će se sagovornik dosađivati. Ali kao i za sve u životu, ključ je naravno u temeljnoj pripremi koja vam daje opravdanu sigurnost da u razgovoru nećete biti inferiorni, čak i kada ste intelektualno izazvani i isprovocirani. Za takve intervjue čovek se zapravo priprema čitav život. Na kraju se ispostavilo da su mi to omiljene emisije, a sudeći po komentarima, obe su nagrađene nepodeljenim simpatijama publike.

Kada bismo mogli da očekujemo da se vratite u studio i da nastavite sa snimanjem?

– Uz malo sreće i strogog pridržavanja propisanih mera, gledaćemo se opet preko ekrana već u
narednoj godini u nešto drugačijem formatu.

Šta mislite o trenutnoj situaciji u vezi s vanrednim stanjem i pandemijom virusa? Da li je policijski čas zaista bio neophodan, i da li Vlast, zajedno sa predsednikom, postupa ispravno?

– Ima mnogo nedopustivih propusta – od nepodnošljivo banalnih inicijalnih procena rizika, preko zakasnele snabdevenosti apoteka i medicinskih ustanova do uobičajenog bespotrebnog prenemaganja pred kamerama. Sa druge strane, ne mislim da odlukama vlasti u ovom trenutku po pitanju zaštitnih mera ima mnogo da se prigovori. Verujem mišljenju struke starijeg kova. Apelujem da se ponašamo civilizovano i radikalno smanjimo sve kontakte tokom predstojećijh praznika kako bismo predupredili da se ovakvo stanje produži u nedogled, posebno zato što nam ozbiljan globalni ekonomski potres tek sledi.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.