Grad Nikolajev Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

U gradu Nikolajevu, na jugu Ukrajine, civili svakodnevno čekaju u redovima za pitku vodu.

Nestašica pitke vode u crnomorskom regionu Ukrajine traje oko šest meseci.

Oni koji ne mogu da izađu iz Nikolajeva, jednog od važnih lučkih gradova Ukrajine u Crnom moru, a koji se nalazi pod ruskim bombardovanjem, pokušavaju da prežive u kućama do kojih voda za piće ne stiže.

Glavna vodovodna mreža Nikolajeva, koja je od prvih dana rata bila meta intenzivnih raketnih napada, nalazi se u oblasti Herson. Budući da je veći deo Hersona pod ruskom kontrolom, a vodovodi su oštećeni u napadima, u Nikolajevu vlada nestašica pitke vode, prenosi Fena.

Grad Nikolajev Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Od kraja marta, stanovnici vodu dobijaju uz pomoć cisterni. Pored njih su svakodnevno dugi redovi. U gradu je pre rata živelo oko 600.000 ljudi.

U redu za vodu je bio Aleksander. Kako je kazao za AA, u gradu već duže vreme nema pitke vode. Aleksander je naveo da vodu, koju imaju u kućama, mogu koristiti samo za kupanje i pranje odeće.

“Sada su u gradu otvoreni bunari. Ljudi na tim mestima dobijaju besplatnu vodu za piće”, rekao je Aleksander, prenosi N1.

Na početku rata bio je na liniji gde je ranjen. Trenutno se leči. Aleksandar je rekao da pokušava da nabavi vodu za ženu i dete.

PROČITAJTE JOŠ:

Aleksanderova 38-godišnja supruga Jana je kazala da je bez vode za piće veoma teško.

“Voda za piće je potrebna čak i za pripremu obroka. U kući imamo vodu ali nije za piće”, pojasnila je Jana.

Velerij (59), koji je sa limenkom u ruci čekao u redu za pitku vodu, tvrdio je da su ruske snage namerno oštetile cevi kojima je voda za piće dolazila od Hersona do Nikolajeva.

Podsetivši da ruske snage u poslednje vreme izvode intenzivne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i vodovodne mreže, Velerij je dodao da je cilj Rusa da stvore energetsku krizu u Ukrajini pre zime.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar