Foto: REUTERS/Gleb Garanich, EPA-EFE/OLEG PETRASYUK, Yevhen Kotenko / Zuma Press / Profimedia, Kremliin / UPI / Profimedia

Zbog višenedeljnog granatiranja i napada iranskim dronovima kamikazama, 40 odsto ukrajinske energetske strukture je oštećeno ili potpuno uništeno. Situacija je trenutno kritična u glavnom gradu Ukrajine - Kijevu, gde su gradske vlasti odlučile da rasporede više od 1.000 grejalica. Uz to, postoji zabrinutost da će novi napadi potpuno odseći grad od ostatka oblasti, što može dovesti i do teške prehrambene situacije. Iz tog razloga, lokalne vlasti sada navode da postoji mogućnost da Kijev potpuno ostane bez struje, nakon čega će biti naređena evakuacija stanovnika.

Prethodnih nedelja Kijev je postao jedna od stalnih meta ruske vojske, koja masovnim granatiranjem većih gradova pokušava da pomeri fokus ukrajinske vojske sa Hersona i Harkova.

Iako je u početku delovalo kao da je u pitanju osveta za eksploziju na Krimskom mostu, za koju Kremlj okrivljuje Kijev, ubrzo se ispostavlo da je reč o novoj taktici armije iz Moskve.

Tako su se ruske rakete, ali i iranski dronovi kamikaze ustremili na Kijev, koji je u početku odoloeva napadima. Sistemi protivvazdušne odbrane koje su zapadni saveznici poslali Ukrajini uspeli su da zaustave veći broj raketa. Međutim, za iranske dronove kamikaze Ukrajina još uvek nema rešenje.

Foto: REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Oni su, u kombinaciji za raketama koje PVO sistemi nisu odbili, uspeli da nanesu veliku štetu energetskoj stukturi glavnom grada Ukrajine. Kako se kasnije ispostavilo, upravo to je i cilj Vladimira Putina, koji želi da oslabi Ukrajinu tako što će j ostaviti bez električne energije dok jaka zima kuca na vrata.

Moguća evakuacija stanovnika

Imajući u vidu da je 40 odsto ukrajinske energetske infrastrukture oštećeno ili potpuno uništeno, lokalne vlasti upozorile su na „najgori scenario“.

Roman Tkačuk, direktor odeljenja za bezbednosti gradske uprave Kijeva, izjavio je za Njujork tajms da, ako Rusija nastavi sa agresivnim napadima, postoji mogućnost da ovaj grad potpuno ostane bez struje.

„Ako se to desi, zvaničnicima u prestonici je rečeno da će verovatno biti obavešteni najmanje 12 sati ranije da je mreža na ivici kvara. Ako dođe do te tačke, počećemo da obaveštavamo ljude i zahtevamo od njih da odu iz grada“, naglasio je Tkačuk.

Kličko: Moglo bi da se desi najgore

Da je situacija u glavnom gradu Ukrajine zaista kritična, potvrdio je i gradonačelnik Vitalij Kličko. On je istakao da bi Kijev mogao uskoro da ostane bez struje, vode, ali i grejanja.

„Neću da sakrivam podatke ili da lažem naše građane, situacija nikako nije dobra. Preti nam ozbiljna nestašica struje i vode, ali trenutno radimo sve što možemo da to doga ne dođe“, poručio je Kličko.

Jedan od koraka koji su već preduzeti kako bi se katastrofa sprečila jeste postavljanje oko 1.000 skloništa za grejanje u gradu. Oni mogu poslužiti i kao bunkeri za skrivanje od raketnih napada. Kijevski inžinjeri će u međuvremenu pokušati da poprave bombardovane elektrane uz minimalnu moguću opremu, koja im je trenutno na raspolaganju.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Grad u mraku

Zbog značajnih oštećenja elektro mreže, stanovnici Kijeva već neko vreme žive u mraku. Prvo su uvedene restrikcije struje, što je primoralo stanovnike da od 11 uveče do pet ujutru gase sve električne uređaje.

Kako su napadi postajali sve intenzivniji, tako je i mrak u Kijevu postao sve veći. Ubrzo su građani kuvali uz pomoć baterijskih lampi, dok je čitav grad utonuo u veliki mrak i beznađe.

Ono čega nema, postaje sve skuplje – cene generatora, plinskih boca, punjača i baterija veće su i do 50 odsto.

Ipak, stanovnike Kijeva zasad je najviše namučila nestašica vode prošle nedelje. Zbog toga su sledećeg dana duž celog grada formirani kilometarski redovi u kojima su građani i po nekoliko sati čekali da natoče prazne flaše vodom.

Svet su obišle i fotografije iz zapadnog dela Kijeva na kojima se vidi kako više 100 ljudi čeka da natoči vodu iz fontane u parku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zbog toga su inženjeri, stručnjaci i majstori iz vodovoda i energetskih kompanija radili celu noć kako bi omogućili ponovno snabdevanje strujom i vodom.

Dok postoji bojazan da će hrana, voda i struja postati luksuz za građane Kijeva, upitno je i da li će grejna sezona usled oštećenja početi na vreme.

Zbog svih ovih opasnosti, proglašenje vanredne situacije i evakuacija stanovnika iz Kijeva je po prvi put od februara ove godine itekako realna mogućnost.

BONUS VIDEO Život jedne ukrajinske porodice pod restrikcijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar