Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV, EPA-EFE/FILIP SINGER, Shutterstock

U trenutku kada ceo svet strahuje od nuklearnog armagedona ruski predsednik Vladimir Putin je ponovo zapaljivom izjavom šokirao javnost. Putin je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu navodno rekao da nuklearne bombe zbog kojih se Japan predao i koje su označile kraj Drugog svetskog rata, a radi se o onima bačenim na Hirošimu i Nagasaki, pokazuju da 'ne treba napadati velike gradove da biste pobedili'.

U tim eksplozijama ubijeno je između 129 i 226.000 ljudi, od kojih su većina bili civili. Japan se saveznicima predao 15. avgusta, šest dana nakon bačene nuklearne bombe na Nagasaki.

„Makron je bio izrazito uznemiren. Zvučalo je kao vrlo težak nagoveštaj da bi Putin mogao detonirati taktičko nuklearno oružje na istoku Ukrajine, a da Kijev ostavi netaknutim. Čini se da je to smisao njegovih pretnji“, rekao je izvor iz francuske vlade.

Dodao je da su dvojica predsednika razgovarala o riziku od upotrebe nuklearnog oružja. Putin želi da prenese poruku da su sve opcije na stolu, u skladu s ruskom doktrinom koja se odnosi na nuklearno oružje.

Foto: EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom njegova sigurnosna služba navodno je rekla da ipak postoji vrlo visok rizik da bi Rusija mogla upotrebiti taktičko nuklearno oružje.

I sam Putin je nedavno upozorio da će, ako zapadne sile ugroze ‘integritet’ ruske teritorije, sigurno iskoristiti sva sredstva koja su im na raspolaganju, dodavši: „Ovo nije blef“.

Makron je 12. oktobra u intervjuu rekao da Francuska neće upotrebiti nuklearno oružje kao odgovor na ruski nuklearni napad na Ukrajinu.

„Francuska ima nuklearnu doktrinu koja se temelji na vitalnim interesima zemlje i koji su jasno definisani. To ne bi bilo u pitanju da je došlo do nuklearnog balističkog napada u Ukrajini ili u regiji“, kazao je Makron.

Pročitajte još:

Makron poslednji je put razgovarao sa Zelenskim u utorak, kada je pristao pomoći u jačanju ukrajinske vazdušne obrane. Poslednji objavljeni telefonski razgovor francuskog predsednika s Putinom bio je 11. septembra kada je Makron ‘zahtevao prekid vatre u Ukrajini i obnovu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine’.

Otkriće o komentarima na Hirošimu i Nagasaki došlo je kada je Putin upozorio stanovnike ukrajinskog grada Hersona da napuste grad ili će se suočiti s prisilnom deportacijom na teritoriju pod kontrolom Rusije.
BONUS VIDEO Život jedne ukrajinske porodice pod restrikcijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar