Foto:Navalny website / WillWest News / Profimedia/Alexey NIKOLSKY / AFP / Profimedia/Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Pozivanje rezervista zbog delimične mobilizacije koju je proglasio predsednik Vladimir Putin je u punom jeku u mnogim krajevima zemlje. Dok neki bez pogovora odlaze u rat u Ukrajini, veći deo Rusa na sve načine pokušava da izbegne mobilizaciju. Nasilni protesti bukte u većim gradovima poput Moskve i Sankt Peterburga, Putin je, u međuvremenu, otišao na spa vikend u luksuznu vilu.

Mobilizacija u manjim gradovima i selima u Rusiji je u tok još od srede, kada je Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju rezervista, koji će nakon kraće obuke otići na linije fronta u Ukrajini.

Od tada, nezavisni mediji u Rusiji objavili su mnoštvo informacija, fotografija i video zapisa, koji ilustruju haos koji vlada u većem delu zemlje.

Samo nekoliko sati nakon što je Putin proglasio delimičnu mobilizaciju, a ministar odbrane Sergej Šojgu isto potvrdio, protesti su izbili u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Demonstranti su nosili parole na kojima je pisalo „ne ratu“ i „bez Putina“, ali je policija odmah reagovala.

Prema sada dostupnim informacijama, više od 1.500 ljudi je uhapšeno, a razne scene nasilja su zabeležene na ulicama ovih gradova.

Mobilizacija u punom jeku

Protesti i negodovanje nisu bili dovoljni da spreče namere Putina i njegove saborce da sprovedu mobilzaciju. Tako je u selima i manjim gradovima kod Sibira policija regulisala popis rezervista, za kojima bespomoćno zapomažu njihovi najmiliji.

Tako je u Jakutiju na stotine žena je hrabro stalo pred vojnu policiju koja je u njihov mali grad došla kako bi mobilisala njihove sinove, braću, muževe… U znak protesta protiv ove odluke ruskog predsednika Vladimira Putina ove žene zaigrale su i kolo.

Naime, na snimku koji je postao viralan vidi se kako nekoliko stotina žena stoji u centru malog severnog grada Jakutija i glasno skandira protiv mobilizacije.

U jednom trenutku žene počinju da okružuju vojnu policiju i potpuno ih opkole, a zatim oko njega zaigraju kolo.

Dok igraju kolo, pevaju i tradicionalnu pesmu „Эйэ“, koja kada se prevede na naš jezik znači mir.

Policajci su ih ubrzo rastavili, a jakutski zvaničnici su izjavili kako su ovo akcijom žene zapravo želele da „blagosiljaju“ mobilisane.

Foto: AP Photo

Guglaju kako da slome ruku

Pored toga što panično kupuju avionske karte kako bi napustili Rusiju zbog delimične mobilizacije, stanovnici Rusije su na Guglu istraživali kako da sebi slome ruke i tako izbegnu mobilizaciju.

Dva sata nakon govora, Gugl pretrage za „kako slomiti ruku kod kuće“ su porasle u naciji, brzo su porasle sa rejtinga od nula na 38 od 100 u podacima o trendu pretraživača, navodi Njujork post.

Podaci Gugla su takođe pokazali porast u pretragama za Aviasales, najpopularniji veb-sajt za rezervacije letova u zemlji, pošto su Rusi pohrlili za avionskim kartama.

POGLEDAJTE JOŠ:

Putin na spa vikendu

A na drugom kraju Rusije, „car“ je otišao na odmor. Nezavisni ruski mediji pišu da je ruski predsednik nakon niza šokova odlučio da odmori telo i dušu u rezidenciji na jezeru Valdaj. O tome svedoče tri izvora upoznatih s predsednikovim rasporedom.

Putin je još u sredu otputovao u Veliki Novgorod, gde je posetio tehničku školu i jedan koncert. Odmah nakon koncerta, kako tvrde insajderi, odlučio da napravi pauzu u javnom delovanju i ode na odmor koji će trajati najmanje nedelju dana.

S druge strane, insajderi iz Kremlja tvrde da će press služba u idućim danima objavljivati video snimke Putina u društvu raznoraznih saradnika, ali navodno su svi ti snimci unapred snimljeni te na taj način Moskva želi da stvori utisak da predsednik kontinuirano radi.

BONUS VIDEO Haos u Moskvi Policija tuče okupljene, oni uzvikuju „Rusija bez Putina“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare