Mobilizacija u Rusiji počela je iste večeri nakon njenog uvođenja u sredu. Pozivi su počeli da stižu na adrese muškaraca već u ponoć. Dobili su ih čak i školski učitelji. Rečeno im je da imaju svega sat vremena da se spakuju i pojave u centrima za obuku. Za sobom su ostavili uplakane žene i decu, koje svoje sinove i muževe moraju da puste u nepoznato i to je najrealnija slika onoga u šta je predsednik Vladimir Putin pretvorio Rusiju.

U malom selu u regiji Zakamenski u Burjatiji u istočnom Sibiru da nešto nije u redu osetilo se nakon što je sat otkucao ponoć, kada su ulični psi počeli uznemireno da laju, piše Gardijan.

Psi su, kako svedoči jedna žena iz ovog malog mesta, najavili dolazak seoskog starešine koji je donosio pozive za regrutaciju.

Starešina sela koje broji oko 450 ljudi hodao je od kuće do kuće, pokušavajući da uruči više od 20 poziva za vojsku.

U tim trenucima neki mušarci su pili votku, drugi su se grlili i govorili jedni drugima da se čuvaju. Žene su plakale i pokazivale znak krta pred minibusom koji je odvodio muškarce.

Pročitajte još:

„To nije delimična mobilizacija, to je stopostotna mobilizacija“, rekla je Aleksandra Garmazapova, predsednica organizacije Slobodna Burjatija, koja izveštava o regrutaciji u ovom regionu.

Kako kaže, tokom proteklog dana, samo 24 sata od kako je Putin najavio mobilizaciju, dobila više od 3.000 izveštaja o mobilizaciji u Burjatiji, ruskoj republici u Sibiru. Uprkos uveravanju ministra odbrane Sergeja Šojguja da će Rusija pozvati samo ljude koji su nedavno služili u vojsci i imaju iskustvo ratovanja, veliki broj slučajeva muškaraca u pedesetim godinama života koji su primili poziv za mobilizaciju, navode aktivisti.

Jedna žena je rekla da je njen 52-godišnji rođak dobio poziv nešto pre obraćanja Putina o mobilizaciji.

Janina Nimajeva, novinarka iz Burjatije se požalila da je njen 38-godišnji suprug dobio poziv iako nikad nije služio u vojsci.

„Zar nemaš petoro dece?“, pitali su ga.

Foto: Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia, Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia,
ANATOLY MALTSEV/EPA-EFE

Kako kaže, njen suprug se nasmejao i potvrdio da ima petoro dece.

„Pa dobro, očekuj poziv za mobilizaciju“, rekli su mu kratko.

Nimajeva dodaje i da su njenom suprugu rekli da za njihov region postoji kvota od 4.000 vojnika, koja mora biti ispunjena.

Putin pravi broj regrutera čuva kao strogu tajnu

Broj od 4.000 vojnika za ovaj region koji ima nešto manje od milion stanovnika čini se velikim, ako se u obzir uzme najava Šojguja da na teritoriji cele Rusije, koja ima nešto više od 25 miliona muških stanovnika, neće biti regrutovano više od 300.00 muškaraca.

Sergej Šojgu i Vladimir Putin Foto:Sputnik/Mikhail Klimentyev/Pool via REUTERS

Ali, zapravo, tačan broj vojnika predviđenih za regrutaciju zna samo Putin. Naime, ruski lider je potpisao dokument u kojem se taj broj nalazi, ali je on proglašen državnom tajnom.

Zbog toga, mnogi smatraju da bi stvaran broj mogao biti mnogo veći. Nezavisne ruske novine Nova Gazeta navode da je izvor u predsedničkoj administraciji rekao da Rusija planira da mobilizuje više od milion muškaraca.

Taj podatak nisu potvrdili drugi mediji, ali snimci i priče svedoka širom Rusije dokazuju da je u toku mnogo veća mobilizacija koja se odvija u malim gradovima, što sugeriše da su i brojevi mnogo veći.

Na primer, U Nerjungri, drugom najvećem gradu u ruskoj republici Sahi, poznatoj i kao Jakutija, pojavio se snimak na kom se navodno vidi kako se na desetina muškaraca okuplja na stadionu Gornjak i potom ukrcava u autobuse koji kreću prema centrima za regrutaciju, dok se članovi porodica od njih opraštaju u suzama. Veliki broj muškaraca je u tridesetim i četrdesetim godinama života.

Slične slike zabeležene su i u ostalim provincijskim ruskim gradovima, zbog čega se mnogi odlučuju da iz ove zemlje beže glavom bez obzira, kupujući avionske karte u jednom pravcu, čija cena dostiže i deset hiljada evra.

BONUS VIDEO Cene avio karata obaraju rekorde: Od 1.600 do 5.600$ za beg iz Moskve u Beograd

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare