Foto: hbgbild / MEGA / The Mega Agency / Profimedia; Henrik Montgomery/TT/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia; Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia; MUSTAFA YALCIN / AFP / Profimedia;shutterstock; shutterstock

Kako se bliže ključni izbori za Evropski parlament, već nedeljama se spekuliše da li će doći do velikih promena unutar Evropske unije i ko su ljudi koji mogu da preuzmu vođstvo nad Unijom. "Politiko" tako donosi jedan od mogućih scenarija, u kom bi lideri svih glavnih institucija u EU mogle biti žene - Ursula fon der Lajen, Roberta Mecola, Kaja Kalas i Mete Fredriksen.

Nakon izbora ​​u junu, najviši poslovi u Evropskom savetu, Komisiji i Parlamentu, plus funkcija šefa diplomatije, biće raspoređeni među glavnim političkim grupama.

Spekulisanje o tome ko će dobiti te funkcije je glavna tema u Briselu.

Ursula fon der Lajen Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

„Politiko“ navodi da se sve glasnije pominju četiri imena: nemačka političarka Ursula fon der Lajen, koja prema procenama ostaje na mestu šefice Komisije, Roberta Mecola sa Malte koja verovatno ostaje na funkciji u Parlamentu, Mete Frederiksen, aktuelna premijerka Danske, koja može da bude presednica Evropskog saveta, i Kaja Kalas, premijerka Estonije, koja može da preuzme funkciju visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednost.

premijerka danska mete fredriksen
Mete Fredriksen Foto: EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN

„To je moj tim iz snova“, rekao je za „Politiko“ jedan diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Naravno, još nikakve odluke nisu donete. Često se dešavaju iznenađenja kada su funkcije unutar Unije u pitanju, a i dalje se mnoga imena muških kandidata takođe pominju. Osim toga, odluka o predsedniku Evropskog parlamenta više pripada političkim partijama i poslanicima nego nacionalnim liderima.

Roberta Mecola Foto:Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Ali, u ovoj kombinaciji ima mnogo toga što bi moglo da ima smisla – Komisija i Parlament bi ostali u rukama Evropske narodne partije. Socijalisti bi dobili Evropski savet, a liberali bi vladali u Službi za spoljne poslove, diplomatskoj ruci EU.

Imena takođe imaju smisla, pogotovo jer Fon der Lajen i Mecola verovatno nikuda ne idu. Diplomate sve ozbiljnije shvataju i verovatnoću da Mete Frederiksen zameni Šarla Mišela na čelu Evropskog saveta.

U međuvremenu, ime Kaje Kalas se sve češće pominje u razgovorima „u hodniku i uz kafu“, dobrim delom zbog drugog važnog faktora – geografije.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

U svetlu rata u Ukrajini, mnogi istočnoevropski lideri veruju da bi jedan od najvažnijih poslova u EU trebalo da ide u tom pravcu. Sama Kalas je to istakla za „Politiko“ prošle godine, rekavši: „Trebalo bi da budemo na radaru za najviše poslove“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema ovom scenariju, Istok Unije bi imao vođu – Kalas, Zapad drugog – Fon der Lajen, Sever bi imao Frederiksen, a Jug bi imao Mecolu. Dodajte na tu listu Kristin Lagard kao predsednicu Evropske centralne banke i Nadiju Kalvinjo, koja je tek stupila na funkciju predsednice Evropske investicione banke — i žene bi zauzimale sve najmoćnije funkcije u EU.

Međutim, u EU ništa nije lako. Za neke sa levog centra, Frederiksen nije dovoljno socijalista s obzirom na oštar stav Danske po pitanju migracija, dok je za neke diplomate Kalas bila previše oštra prema Rusiji da bi dobila najviši položaj u NATO-u, što znači da bi se mogla suočiti sa istim otporom za najviši diplomatski posao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare