Vladimir Zelenski na otvaranju Kanskog festivala
Vladimir Zelenski na otvaranju Kanskog festivala Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Invazija Rusije na Ukrajinu odvratila je svetske vlade od napora da se bore protiv klimatskih promena, rekao je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u video poruci prikazanoj na Konferenciji UN o klimatskim promenama COP 27 u Egiptu.

On je naglasio da ne može biti efikasne klimatske politike bez mira, ističući uticaj rata u Ukrajini na svetske zalihe energije, cene hrane i ukrajinske šume, prenosi Rojters.

“Ovaj ruski rat je doveo do energetske krize koja je primorala desetine zemalja da obnove proizvodnju električne energije na ugalj, kako bi snizile cene energije za svoje ljude“, rekao je urkajinski predsednik, dodajući da cene „šokantno rastu zbog namernih ruskih akcija“.

Zelenski naglašava da je to izazvalo i svetsku akutnu krizu sa hranom, koja je najviše pogodila one što pate od postojećih manifestacija klimatskih promena.

„Pored toga, ruski rat uništio je pet miliona hektara šuma u Ukrajini za manje od šest meseci“, napomenuo je Zelenski.

PROČITAJTE JOŠ:

On je kritikovao svetske lidere zbog toga što „govore o klimatskim promenama, a ne rešavaju stvarne promene“, iako nije imenovao konkretne drzave.

„Još uvek ima mnogo onih za koje su klimatske promene samo retorika ili marketing, ali bez prave akcije“, rekao je on.

Rojters navodi da je Ukrajina ove godine prvi put imala svoj izložbeni prostor na klimatskoj konferenciji u Sarm el Šeiku, ali da je za razliku od drugih štandova ukrašenih raznobojnim logotipima, zastavama i zelenilom, ukrajinski bio prekriven sivom bojom koja simbolizuje rat.

BONUS VIDEO: Eksplozije odjekuju Kijevom, Rusija zasula Ukrajinu sa 40 krstarećih raketa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar