Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Foto: Alexey DRUZHININ / AFP / Profimedia

Ruske snage nastavljaju s napadima na Bahmut, ukrajinski grad u regiji Donjeck. Proruske snage su pre nekoliko dana objavile da se približavaju gradu, a ukrajinska strana je priznala kako je situacija na tom delu fronta izuzetno nepovoljna. U sklopu proruskih snaga koje napreduju prema Bahmutu deluje i paravojna grupa Vagner, koja se nalazi pod zapovedništvom Jevgenija Prigožina, piše Njujork tajms.

Iako grad koji Rusija mesecima napada ima malu stratešku vrednost, Rusima je on važan kako bi prekinuli ponižavajući niz poraza. Potencijalno zauzimanje Bahmuta bi takođe uticalo na političku snagu Jevgenija Prigožina, tajanstvenog biznismena koji je odslužio devetogodišnju kaznu u sovjetskom zatvoru zbog krađe. Prigožin je nekada ismejavan kao „Putinov kuvar“ zbog poslovnih interesa u ugostiteljstvu, ali sada je rastuća sila u ruskim političkim igrama moći.

Prigožin u javnim nastupima još uvek ističe svoju lojalnost Putinu, ali istovremeno pokazuje sve veće znakove svoje nezavisnosti. Najveći dokaz njegove rastuće nezavisnosti je bilo oštro kritikovanje delovanja vojnih zapovednika koje je imenovao Kremlj.

Prigožin je sve nezavisniji

Jedan od zapovednika koje je kritikovao, general-pukovnik Aleksandar Lapin, načelnik ruskog Središnjeg vojnog okruga, u međuvremenu je napustio svoju dužnost. Zamenio ga je, barem privremeno, general Aleksandar Linkov, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

Institut za proučavanje rata, istraživačka grupa sa sedištem u Vašingtonu, tvrdi kako je Prigožin aktivno radio na proširenju svog uticaja dok je ambicije skrivao iza izjava o lojalnosti Putinu i poziva na nacionalno jedinstvo.

Prigožin je godinama ponavljao da je on samo biznismen koji vodi ugostiteljski posao. Ipak, iskoristivši bliske vojne kontakte koje je uspostavio kroz svoj posao snabdevanja vojnika hranom, stekao je reputaciju vrlo tajnovitog posrednika za Kremlj, regrutujući plaćenike da služe ruskim interesima na Bliskom istoku i u Africi.

Tokom nedavne posete ruskoj regiji Kursk sastao se s lokalnim poslovnim ljudima kako bi postigao dogovor o organizaciji narodnih milicija, koje ne bi bile podvrgnute regularnoj vojnoj hijerarhiji.

Prigožin se tokom rata s Ukrajinom uspešno pozicionirao kao uticajna osoba, a njegova moć bi mogla dodatno narasti u slučaju ruskog osvajanja Bahmuta.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar