Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / ProfimediaEFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT,Maksim Bogodvid / Sputnik / Profimedia,

Nedavno smenjeni ruski general-pukovnik Aleksandar Lapin, koji je razrešen nakon što ga je lider čečena Ramazan Kadirov okrivio za gubitak strateškog grada Limana već je dobio zamenu. Na njegovo mesto došao je general-major Aleksandar Linkov koji će privremeno obavljati dužnost komandanta Centralnog vojnog okruga. U ovoj igri koju je režirao vrh Kremlja ostaje nejasna jedna stvar - gde je vojni zvaničnik kog niko nije video nakon što je udaljen sa funkcije.

Takođe, ono što deluje zbunjujuće, a možda i sumnjivo jeste to što Kremlj nije potvrdio da ga je smenio. Prema poslednjim informacijama iz vrha ruske službe je na godišnjem odmoru.

Međutim ostaje nepoznato ko je odlučio da jedan od najvažnijih generala u toku rata ode na godišnji odmor, da li će taj odmor zaista da traje tri nedelje s obzirom na to da je Kremlj već odredio njegovu zamenu, niti da li je reč o prinudnom ili dobrovoljnom odsustvu.

Zbog svega ovoga u Kremlju je počelo da se šuška o tome da je Lapin likvidiran.

Ko bi želeo da ga ukloni?

Svi putevi u ovoj teoriji vode do jednog čoveka – Kadirova.

Pre svega bi trebalo napomenuti da nakon što je ruska vojska počela da doživljava katastrofalne poraze na ukrajinskom frontu, lider Čečena Ramazan Kadirov ušao je u otvoren sukob sa najvišim kadrovima vojske ove zemlje. Slučajno ili ne, samo dvadesetak dana kasnije Lapin je smenjen.

Naime, malobrojni nezavisni ruski mediji su nakon smenjivanja Lapina počeli otvoreno da sugerišu da iza ove smene stoji Kadirov. Povod za ove spekulacije je to što je čečenski lider u više navrata kritikovao Lapina zbog gubitaka na frontu.

Aleksandar Lapin
Aleksandar Lapin Foto: Maksim Bogodvid / Sputnik / Profimedia

Kadirov je odmah nakon oslobađanja Limana javno uputio kritike ruskom vojnom rukovodstvu koji su bili zaduženi za ovaj grad.

„Odbranom ovog dela rukovodio je komandant general-pukovnik Aleksandar Lapin. Isti Lapin koji je dobio zvezdu Heroja Rusije za zauzimanje Lisičanska iako ga de facto nije bilo u blizini. General je rasporedio borce Luganska i drugih jedinica na svim pravcima prema Limanu, ali im nije obezbedio potrebnu komunikaciju, interakciju i snabdevanje municijom“, rekao je Kadirov.

Takođe je dodao da je Lapin imao dve nedelje koje su prethodile brutalnom porazu da prepozna ključne probleme i reši ih.

Pročitajte još:

„Dve nedelje pre pada, komandant specijalnih snaga Čečenije Apti Alaudinov lično me je obavestio da bi naši borci mogli da posluže kao laka meta. Zauzvrat, obavestio sam Valerija Gerasimova, načelnika generalštaba Oružanih snaga Rusije o opasnosti. Međutim, general me uveravao da ne sumnja u Lapinov liderski talenat i da ne veruje da je moguće da će se ruska vojska povući iz Limana“, pojasnio je čečenski vođa.

„Oduzeo bih mu nagrade“

Nakon toga, Kadirov je ukazao i na niz drugih propusta koji su s njegovog aspekta bili problematični i doveli do gubitka Limana.

#related-news_0

„Samo nedelju dana kasnije, Lapin seli svoj štab u Starobelsk, stotinu kilometara od svojih podređenih, a on je sam bio u Lugansku. Kako možete brzo upravljati jedinicama kada ste udaljeni 150 kilometara od njih? Lapina na vrhu pokrivaju čelnici u Generalštabu. Da nije tako, degradirao bih ga, oduzeo mu nagrade i poslao ga s mitraljezom u rukama u prve redove da krvlju spere svoju sramotu“, oštar je bio Kadirov.

Inače, previranja u vrhu ruske vojske slična ovom su postala i previše česta. Od kada je Ukrajina započela munjevitu kontraofanzivu, Kadirov i vođa plaćeničke paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin otvoreno su digli glas protiv vojnog rukovodstva i proglasili ih nesposobnim.

BONUS VIDEO Život jedne ukrajinske porodice pod restrikcijama