Kineska ambasada u Viljnusu Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Litvanija, zemlja sa severa Evrope koja broji tek nešto manje od tri miliona stanovnika, hrabro se suprostavila Kini, najmnogoljudnijoj zemlji na svetu u kojoj živi 1,4 milijarde stanovnika. Odnos snaga možda najbolje ilustruje podatak da Litvanija ima stanovnika koliko i predgrađe Pekinga i čak 270 puta manju ekonomiju. To Litvaniju nije nateralo da se povuče u sporu koji se polako preliva na celu EU.

Pročitajte još:

Naime, tenzije koje traju mesecima eskalirale su pre nekoliko dana kada je Kina zatražila od multinacionalnih kompanija da prekinu saradnju sa Litvanijom ili će im biti zabranjeno poslovanje na kineskom tržištu, objavio je Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Nekoliko dana ranije, Gabrijelijus Landsbergis, ministar spoljnih poslova te baltičke zemlje, tražio je da EU interveniše u njeno ime jer Kina pojačava politički i ekonomski pritisak.

U pismu koje je uputio Valdisu Dombrovskisu, komesaru EU za trgovinu i Žozepu Borelju, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost, litvanski šef diplomatije naveo je da Kina “podiže neprihvatljivi ekonomski pritisak na neviđeno visok nivo“.

Takođe, potvrdio je da litvanski izvoznici više ne mogu da uđu na kinesko tržište, jer je ime te zemlje izbrisano sa kineske liste carinjenja.

Kako je počeo sukob?

Naime, ova baltička država i Kina u sukobu su zbog otvaranja diplomatskog predstavništva Tajvana u litvanskom glavnom gradu Viljnusu. Tajvan je zahtev podneo u avgustu, Viljnus je to odobrio i time razbesneo Kinu.

Problem nije otvaranje diplomatskog predstavništva koliko kako će ono biti nazvano. Tajvan otvara ambasadu u Viljnusu pod imenom Tajvansko predstavništvo. Ova odluka je presedan, jer Tajvan uglavnom u međunarodnim odnosima koristi ime “kineski Tajpej”, da bi izbegao bes Kine koja ovo poluostrvo smatra svojom teritorijom.

„Litvanija je dala dozvolu za otvaranje ambasade pod imenom ‘Tajvan’ nasuprot tome što je Kina u nekoliko slučajeva ponovila kakve bi sve mogle da budu potencijalne posledice. Urgiramo na Litvaniju da istog trenutka povuče ovu pogrešnu odluku i zahtevamo da preduzmu potrebne mere kako ne bi nastavili pogrešnim putem“, saopštilo je tada kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Peking je potom opozvao svog ambasadora iz Viljnusa kao znak protesta, najavio proterivanje litvanskog ambasadora iz Pekinga, zaustavio putovanja kineskim teretnim vozom u zemlju i onemogućio mnogim litvanskim izvoznicima da prodaju robu u Kini. Kineski državni mediji napali su Litvaniju, rugali se njenoj veličini i optužili je da je „anti-kineska avangarda“.

Time se mala baltička nacija sa manje od tri miliona ljudi zamerila rastućoj supersili iako litvanska vojska nema tenkove, ni borbene avione, a njena ekonomija je 270 puta manja od kineske.

Cenzura i špijuniranje preko pametnih telefona

To nije i jedini put da litvanija naljuti Kinu.

Krajem septembra, ministarstvo odbrane Litvanije preporučilo je potrošačima u toj zemlji da izbegavaju kupovinu kineskih mobilnih telefona i savetovalo da bace one koje sada imaju.

„Naša preporuka je da ne kupujete nove kineske telefone i da se otarasite onih koji ste već kupili“, rekao je zamenik ministra odbrane Margiris Abukevičius novinarima u predstavljanju izveštaja litvanskog Nacionalnog centra za sajber bezbednost.

Ovo telo utvrdilo je da Mi 10T 5G softver Šaomi telefona, ponosa kineske industrije, sadrži skrivenu karakteristiku – registar kojim se cenzuriše 449 termina koje je zabranila Komunistička partija Kine.

Na spisku tih termina su pojmovi poput „slobodni Tibet“, „živela nezavisnost Tajvana“ ili „demokratski pokret“, navedeno je saopštenju.

Kako je saopšteno, ova opcija isključena za telefone namenjene tržištu EU, ali se može daljinski uključiti u bilo kom trenutku.

„Ovo je važno ne samo za Litvaniju već i za sve zemlje koje koriste Šaomi opremu“, navodi centar u izveštaju.

Takođe, navedeno je Šaomi telefon prenosi šifrovane podatke o korišćenju telefona na server u Singapuru, ali i da Huavej telefon model P40 5G ima softversku grešku zbog koje su korisnici izloženi riziku po sajber bezbednost.

„Zvanična Huavej prodavnica aplikacija AppGallery upućuje korisnike u e-prodavnice trećih strana od kojih su neki antivirusni programi detektovani kao podložni zaražavanju virusima ili opasni“, navedno je.

Mala zemlja zadaje glavobolju supersili

Na iznenađenje svih, Litvanija je dokazala da čak i male zemlje mogu da stvore glavobolje supersili. Izazvala je buru, a sad se očekuje i konkretna rekacija Evropske unije.

Pretnje i ispadi iz Pekinga nisu oslabili odlučnost litvanske vlade, delimično i zbog toga što Kina ima malo uticaja na nju.

U jednom intervjuu, Landsbergis rekao je da zemlja vodi međunarodnu politiku zasnovanu na vrednostima koja podržavaju demokratiju.

“Uprkos maloj veličini, Litvanija se čini iznenađujuće velikom u kineskim proračunima”, rekao je Vu Kiang, politički analitičar iz Pekinga, aludirajući na ulogu Litvanije kao tranzitnog koridora za vozove koji prevoze robu iz Kine u Evropu.

BONUS VIDEO: Spašavanje dečaka sa zgrade u Kini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare