Ukrajina rat osmi dan
MAPA Gde će biti stacionirane američke trupe i oružje u Evropi

Žitelje Odese u petak ujutru probudile su granate. Na meti su bile civilna višespratnica i rekreativni centar, a u ta dva napada stradalo je najmanje 20 osoba, dok ih je više od 30 povređeno. Napadi u Odesi do sada su bili sporadični, ali veruje da bi osvajanje ovog grada mogao da bude jedan od ruskih ciljeva obzirom da ima strateški važan položaj koji bi omogućio Rusiji da ima monopol nad transportom žitarica preko Crnog Mora - što je delom izgubila povlačenjem sa Zmijskog ostrva u četvrtak.

Prema poslednjim informacijama, Odesu su pogodile dve rakete – jedna je ispaljena na zgradu od devet spratova, a druga na rekreativni centar. Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je da je u petak u šest sati ujutro 16 ljudi poginulo, a da je 30 povređeno, uključujući i troje dece, u napadu na stambenu zgradu. U odvojenom napadu na rekreativni centar poginule su četiri osobe, među kojima je i jedno dete, a jedna osoba je povređena.

Pročitajte još:

Napad je navodno izveden iz strateškog aviona Tu-22 iz Crnog mora u Belgorod-Dnjestarskom okrugu Odeske oblasti.

Analitičari i vojni stručnjaci smatraju da je pozadina napada iuu Odesi želja za kontrolom ruta kojima se žitarice transportuju iz Ukrajine preko Crnog Mora dalje ka Evropi. Ovu tezu potvrđuje činjenica da su se ruske trupe u dan pre napada povukle sa Zmijskog ostrva koje se nalazi na Crnom moru i koje takođe ima jako dobru transportnu poziciju.

Kao razlog odlaska sa Zmijskog ostrva, ruska strana navela je omogućavanje izvoza poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine, iako je ukrajinska strana taj potez Putinovih trupa proglasila svojom pobedom.

Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES

„Time je svetskoj zajednici pokazano da se Ruska Federacija ne meša u napore UN da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dodaje se da sada, da bi obnovila snabdevanje, ukrajinska strana mora da očisti obalu Crnog mora od podvodnih mina.

Zašto je Odesa važnija od Zmijskog ostva?

Takvo saopštenje je po mišljenju mnogih dokaz da je Rusiji mnogo važniji cilj od Zmijskog ostrva zauzimanje i kontrola Odese. Ukoliko bi kontrolisala ovaj lučki grad Rusija bi mogla potpuno da „razori“ ukrajinsku ekonomiju.

Pre svega, najveći deo izvoza ukrajinske pšenice i kukuruza obavlja se preko Odese, u kojoj je trenutno blokirano nekoliko miliona tona žitarica. Blokadom Odese i ukrajinskog izvoza Rusija bi izvršila kontrapritisak na Zapad koji bi takođe morao da se suoči sa nestašicama ili poskupljenjem.

Odesa granatiranje Foto:Tanjug/Ukrainian Emergency Service via AP

A onda, svakako bi pokoravanje ovog grada imalo i veliki vojni značaj, jer se u ovom gradu od 2014. godine nalazi štab ukrajinske mornarice.

Uz to, nijedna druga veća luka na Crnom moru nije u rukama ukrajinskih snaga, pa bi osvajanje Odese, kao poslednjeg uporišta ukrajinske mornarice značilo da je Ukrajina potpuno odsečena sa mora. Time bi Rusija imala stratešku prednost, obzirom da sa brodova u Crnom moru može da gađa skoro bilo koji cilj unutar Ukrajine.

Takođe, osvajanje ovog grada ima i strateški značaj, obzirom da je na putu ka Pridnestrovlju, otcepljenim moldavskom regionu koji se graniči sa Ukrajinom, što je jedan od ratnih ciljeva Rusije.

Simbolički značaj Odese

Kao jedna od ključnih luka nekadašnjeg ruskog carstva, Odesa zauzima i simboličko mesto u ruskoj kulturi i istoriji. Ovaj grad je 1794. godine osnovala Katarina Velika – poslednja carica koja je vladala Rusijom.

Odesa Foto: Zozulia Yulii/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Oni žele Odesu neoštećenu, Odesinu infrastrukturu, arhitekturu i stratešku važnost. Sve to žele neoštećeno. Zato mislim kako će Odesa biti predmet specijalne operacije“, kazao je major Genadij Truhanov za američki PBS uoči pojačanih vojnih dejstava Rusije u regionu Odese.

BONUS VIDEO: Ruska vojska objavila snimke uništavanja stranog oružja u regionu Odese

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram