Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Kuća ljudskih prava iz Zagreba saopštila je da je zgrožena današnjom odlukom Visokog prekršajnog suda kojom se dopušta uzvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” prilikom izvođenja pesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Tompsona.

Smatraju da je ta odluka Suda u suprotnosti sa Ustavom i zakonom i pozvali glavnu državnu tužiteljku da podnese zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu Hrvatske u skladu sa Prekršajnim zakonom i Zakonikom o krivičnom postupku.

“Neverovatno i neuverljivo zvuči odluka Suda po kojem se uzvikivanje Za dom spremni ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja protiv javnog reda i mira”, navodi se u saopštenju te organizacije.

Ukazuju da okolnost da je sporni pozdrav deo autorske pesme ne menja činjenicu da je “Za dom spremni” ustaški pozdrav koji, ističu, simbolizuje zločinačku naci-fašističku ideologiju.

Podsećaju da je i protivan članu 39 Ustava koji zabranjuje svako pozivanje na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju.

“Evropski sud za ljudska prava u svojim presudama jasno je i nedvosmisleno potvrdio da korištenje naci-fašističkog pozdrava i znakova nije zaštićeno pravom na slobodu izražavanja”, ukazuje Kuća ljudskih prava iz Zagreba.

Ističu da “Za dom spremni” predstavlja čistu suprotnost civilizacijskim vrednostima, demokratskom društvenom uređenju i ljudskim pravima koje štiti Evropska konvencija za ljudska prava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar