Kuća Romana Abramoviča Foto: ASA/GC / SOLARPIX / Profimedia

Portugalska vlada donela je odluku da blokira prodaju vile koja navodno pripada ruskom oligarhu Romanu Abramoviču. Britanski tabloidi su objavili fotografije luksuzne vile vredne oko 10 miliona evra.

Portugalski ministar spoljnih poslova Žoao Gomeš Kravinjo je ovog vikenda potvrdio da vila sa šest kreveta na ekskluzivnom stambenom imanju Kuinta do Algarve spada u „imovinu koju je zamrznuta“.

Kuća Romana Abramoviča Foto: ASA/GC / SOLARPIX / Profimedia

„Portugal ozbiljno shvata sankcije i svaka kažnjena osoba za koju se smatra da ima imovinu u Portugalu će uvek biti istražena i imovina će biti zamrznuta“, rekao je ministar.

On se pozvao na izveštaje da je u toku istraga o tome da li vila pripada Romanu Abramoviču.

Kuća Romana Abramoviča Foto: ASA/GC / SOLARPIX / Profimedia

„U ovom slučaju nemamo još čvrsto uverenje da vila pripada Romanu Abramoviču“, rekao je.

Istakao je da je pomenuta nekretnina „zamrznuta“ što znači da se ne može prodati, staviti pod hipoteku ili iznajmiti za bilo kakvu finansijsku dobit.

Kuća Romana Abramoviča Foto: ASA/GC / SOLARPIX / Profimedia

Portugalska štampa je saopštila da je uzbuna podignuta nakon što je milioner iz Velike Britanije podneo zahtev za hipotekarni kredit za kupovinu nekretnine kao kuće za odmor. Biznismen je identifikovan kao trgovac rođen u Severnoj Irskoj.

Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Vodeći portugalski list „Publiko“ kaže da je druga najveća banka u zemlji „Caixa Geral de Depositos“ pozvala policiju nakon što je primila zahtev za kredit u februaru, oko dve nedelje pre ruske invazije na Ukrajinu.

Novine su kao prodavca navele jednu kompaniju koja je u vlasništvu ofšor holding firme koja pripada Romanu Abramoviču.

Kuća Romana Abramoviča Foto: ASA/GC / SOLARPIX / Profimedia

Zvaničnici nisu komentarisali ove tvrdnje. Navodi se samo da je naredba o zamrzavanju imovine doneta 25. marta nakon početne istrage finansijske jedinice portugalske policije i vladinih zvaničnika.

PROČITAJTE JOŠ:

Portugalski ministar spoljnih poslova je istakao da postoje poteškoće sa utvrđivanjem identiteta stvarnih korisnika određene imovine koja je povezana sa ofšor kompanijama.

Prošlog meseca je Abramoviču „zamrznuta“ imovina od 5,4 milijarde dolara u Džersiju i 12 luksuznih nekretnina koje je zaplenila francuska vlada.

On je od marta pod sankcijama Velike Britanije zbog veza sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar