Roman Abramovič Turska
Roman Abramovič Foto: TANJUG/Turkish Presidency via AP

Predsednik Ukrajine Vladmir Zelenski mu veruje, Kremlj je potvrdio da je prisutan na pregovorima uz saglasnost obe strane, a turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu kaže da "iskreno radi na okončanju rata". Kako je oligarh Romna Abramovič postao glavna zvezda pregovora između Ukrajine i Rusije i zašto je prihvatio tu ulogu?

Sankcionisani milijarder Abramovič zvanično nije deo ruske delegacije, ali je očigledno igrao veliku ulogu iza kulisa.

Pitanja o tome kakvu ulogu Abramovič igra i zašto, pokrenuta su u ponedeljak, kada su Vol Strt Žurnal i istraživačka agencija Belingkat tvrdili da su Abramovič i ukrajinski poslanik među tri osobe koje su se razbolele od simptoma koji podsećaju na trovanje hemijskim oružjem.

Izvor je za Gardijan potvrdio da je Abramoviču pozlilo nakon sastanka i da je izgubio vid na nekoliko sati. Ubrzo se oporavio i mogao je da učestvuje u kasnijim rundama pregovora. Sa druge strane i Vašington i Moskva signalizirale su da ne veruju u priču o trovanju.

„Obaveštajni podaci visoko sugerišu da ovo nije bilo trovanje“, rekao je američki zvaničnik za Rojters.

Roman Abramovič
Roman Abramovič Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

U utorak je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina takođe demantovao priču.

„Ovo je deo strategije širenja panike, sabotaže, informacionog rata. Ovi izveštaji nisu tačni… potrebno je filtrirati informacije”, rekao je Peskov.

Kristo Grozev iz Belingkata rekao je da ostaje pri tvrdnjama o trovanju.

„Ne znamo ko je to uradio, ali nešto se dogodilo“, rekao je Grozev.

Misterija bogatstva

Poslednjih godina Abramovič se pozicionirao kao neko ko nema političkih ambicija. Bio je poznat po finansiranju kulturnih projekata, živi na visokoj nozi, mrzi javni život i ne daje intervjue.

Informacije o Abramovičevom bogatstvu i načinu života obično dolaze iz sudskih sporova, posebno iz epske bitke na londonskim sudovima 2012. godine sa njegovim bivšim saradnikom Borisom Berezovskim, koji je tvrdio da ga je Abramovič prevario za nekoliko milijardi dolara prisiljavajući ga da proda svoj udeo u naftnoj kompaniji Sibnjeft po sniženoj ceni. Sudija je presudio u Abramovičevu korist.

Roman Abramovič Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Nedavno je Abramovič pokrenuo tužbu za klevetu u Londonu protiv novinarke Ketrin Belton, nakon što je osporio nekoliko tvrdnji u Beltonovoj knjizi „Putinovi ljudi“, uključujući da je kupio „Čelsi“ na Putinov zahtev. Abramovič se nagodio sa Beltonom.

Roman Abramovich
Roman Abramovich Foto:EPA-EFE/ANTHONY ANEX

U tom sudskom slučaju, njegovi advokati su tvrdili da je „Abramovič neko ko je udaljen od Putina“, što je dovedeno u pitanje njegovim iznenadnim pojavljivanjem u ulozi izaslanika.

Ozbiljan sagovornik za Kijev

U Kijevu se na Abramoviča gleda u najmanju ruku kao na ozbiljnog sagovornika. Zvanični pregovarački tim Rusije uglavnom se sastoji od zvaničnika drugog reda koji se ne smatraju uticajnim, tako da je Putin možda izabrao Abramoviča kao ozbiljnijeg sagovornika kojeg će poslati Ukrajincima.

Pročitajte još:

Izvor u Moskvi je rekao da su Abramoviču odobrena dva lična sastanka sa Zelenskim u Kijevu tokom prošlog meseca, što ukrajinska strana nije potvrdila. Posle posete tokom koje se Abramovič razboleo, ponovo se vratio na još jedno putovanje u ukrajinsku prestonicu, rekao je izvor.

Albats je rekao da ponude Abramoviča i drugih ruskih biznismena da pomognu Ukrajini mogu proizaći iz užasa u ratu, ali i ličnog interesa i želje da se izbegnu slabljenje zapadnih sankcija.

„To je način na koji ljudi pokušavaju da spasu svoje vile, jahte i takođe da budu na pravoj strani borbe. Neki od njih su barem užasnuti. Znam neke koji jednostavno nisu mogli da veruju šta se dogodilo. Onda postoje neki koji su samo zabrinuti da neće moći da da isplate ni svoje čistačice“, rekao je Albats.

Sva današnja dešavanja možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Anketa – reakcije navijača Čelsija na prodaju kluba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar