Roman Abramovič Turska
Roman Abramovič Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Ruski i ukrajinski pregovarači sastali su se juče su u ranim jutarnjim satima u Istanbulu u Turskoj kako bi razgovarali o rešavanju situacije u Ukrajini. Delegacije su se sastale u palati Dolmabahče kako bi obavili formalne razgovore što dalje od novinara okupljenih na ulazu. Ovom događaju prisustvovao je i ruski oligarh Roman Abramovič, koji kako piše Gardijan, nije ništa jeo ni pio tokom sastanka u Istanbulu.

Delegacije dve države su vodile delikatne pregovore za dugačkim konferencijskim stolom u prostoriji sa kamenim zidovima. Pre početka pregovora pregovarače je pozdravio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Veliku pažnju medija privukao je ruski milijarder Roman Abramovič, koji je sedeo za malim obližnjim stolom uz portparola turskog predsednika Ibrahima Kalina. Poznato je da je oligarh imao priliku i da razgovara Erdoganom. Abramovičevo prisustvo je bilo upečatljivo, jer su se pojavile informacije da je oligarh bio meta trovanja.

Razgovor nastavljen u hotelu

Kada su završeni pregovori u istanbulskoj palati, procurile su informacije o temama razgovora, ali nije naznačeno da li će se pregovori nastaviti i drugi dan.

Kako piše Gardijan, nakon zvaničnog susreta u velelepnoj palati Dolmabahče, razgovori između ukrajinskih i ruskih predstavnika nastavljeni su blještavom hotelu Šangri-La pored pomenute palate.

Roman Abramovič Turska
Roman Abramovič Foto: Sergey Karpuhin / Sputnik / Profimedia

Uprkos bogatom meniju restorana sa morskim plodovima i pljeskavicama, ali i bogatoj ponudi suvog mesa, činilo se da oligarh ništa nije jeo tokom celog sastanka.

Abramovič je sedeo na terasi hotelskog restorana, a uz njega je bilo brojno obezbeđenje.

Oligarh je razgovorao sa jednim članom pregovaračkog tima, Rustemom Umerovim, sa kojim je navodno ranije vodio niz razgovora. Svetski mediji su izvestili da je upravo Umerov zajedno za Abramovičem pretrpeo simptome trovanja. Kasnije se njihovom razgovoru pridružio i zvaničnik ukrajinskog parlamenta i šef pregovaračkog tima David Arahamija.

Roman Abramovič
Roman Abramovič Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Ostatak ukrajinske delegacije, u kojoj je bio i ministar obrane Oleksij Reznikov, sedeo je na drugom kraju terase. Tamo su, kako je izvestila novinarka Gardijana, ispijali vino. Onda se Abramovič sa dvojicom ukrajinskih zvaničnika sa terase preselio u unutrašnjost restorana. Ukrajinska delegacije se odmah smestila za sto pun hrane.

Abramovič se sa druge strane osamio na sofi kako bi telefonirao, a uz njega je bila samo šolja čaja. Ruski oligarh se potom vratio do Ukrajinaca i nastavio razgovore do kasno poslepodne.

Roman Abramovič Turska
Roman Abramovič Foto: TANJUG/Turkish Presidency via AP

Nagađanja o trovanju Abramoviča

Kako piše Gardijan, oligarh je navodno otrovan tokom prethodnih nezvaničnih razgovora sa Ukrajincima nakon konzumacije čokolade i vode. Vlasnik fudbalskog kluba Čelsi i dva viša člana ukrajinskog pregovaračkog tima razvili su nedavno slične simptome. Pisalo se da su ti simptomi uključivali crvenilo u očima, suzne i bolne oči, kao i guljenje kože na licu i šakama.

Gadrijan je čak pisao da je Abramovič „oslepeo na nekoliko sati“ i da mu je pružena pomoć u bolnici.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedan od zvaničnika koji je zajedno sa Abramovičem otrovan je ukrajinski poslanik Rustem Umerov. Rusija je negirala bilo kakvu zaveru o trovanju. Sam Umerov je rekao da je „dobro“ i pozvao je ljude da ne veruju „neproverenim informacijama“.

Međutim, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je rekao za ukrajinsku televiziju da savetuje svima koji su u pregovorima sa Ruskom Federacijom da ništa ne jedu i ne piju, i da po mogućstvu izbegavaju dodirivanje bilo koje površine.

BONUS VIDEO: Predgrađe Kijeva u ruševinama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar