Roman Abramovič Turska
Roman Abramovič Foto: Sergey Karpuhin / Sputnik / Profimedia

Blulmberg je izvestio da je ruski milijarder Roman Abramovič otputovao u Kijev u pokušaju da ponovo pokrene mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

Pregovori dve strane su zastali posle više od sedam nedelja od početka ruske invazije.

U izveštaju, zasnovanom na neimenovanim izvorima, navodi se da se Abramovič sastao sa ukrajinskim pregovaračima u pokašaju da spase zastoje u pregovorima, piše Blumberg.

Abramovič koji ima bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, delovao je kao nezvanični posrednik između Moskve i Kijeva u prethodnim rundama pregovora.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je lično zatražio od američkog predsednika Džoa Bajdena da se SAD uzdrže od sankcionisanja Abramoviča jer bi on mogao da bude posrednik u mirovnim pregovorima, objavio je prošlog meseca Volstrit žurnal.

Predstavnik Abramoviča nije odgovorio na zahtev za komentar po ovom pitanju ni Blumbergu ni Forbsu.

PROČITAJTE JOŠ:

Mali napredak je postignut od poslednje runde pregovora između ruskih i ukrajinskih pregovarača u Istanbulu prošlog meseca, kojoj je prisustvovao Abramovič. Zelenski je ranije ovog meseca rekao da će zločiti otkriveni u predgrađima Kijeva otežati pregovore.

Putin je rekao da su pregovori sa Kijevom u ćorsokaku i obećao je da će se „ruska vojna operacija nastaviti do njenog potpunog završetka“.

Moskva je smanjila svoju ofanzivu u oblasti Kijeva, fokusirajući se na osvajanje položaja u regionu Donbasa, gde borbe besne od 2014. godine.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO. 

BONUS VIDEO: Marijupolj – predaja ukrajinskih vojnika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar