Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Policija je po nalogu Uskoka u subotu ujutro započela akciju hapšenja i pretresa u Zagrebu i na području Osijeka, Splita i Šibenika zbog zloupotreba i pranja novca na štetu Ine u trgovini gasa.

Na meti istražitelja našli su se direktor Ine Damir Škugor, predsednik Hrvatske advokatske komore (HOK) Josip Šurjak i biznismen Goran Husić. Istražitelji sumnjaju da je u svemu učestvovala i Marija Retkić, predsednica uprave Plinare istočne Slavonije.

Privedena petorka se sumnjiči da je u protekle dve godine, iskoristivši globalnu krizu i stalni rast cena gasa na svetskom tržištu, oštetila Inu za stotine miliona kuna.

Škugor nije nagrađen mitom od kupaca, ali je prema prvobitnom dogovoru najveći deo „profita” završio na računima njegovog oca, inače penzionera, javljaju hrvatski mediji.

Upravo zbog ovih milionskih uplata na račun fizičkog lica upalilo se „crveno svetlo” zaposlenima u Kancelariji za sprečavanje pranja novca.

Prema najnovijim informacijama Jutarnjeg, ukupna šteta je gotovo milijardu kuna (više od 132 miliona evra), a osumnjičene se tereti da su ostvarili ilegalnu zaradu veću od pola milijarde kuna.

Sredstva na njihovim računima su odmah blokirana, a s obzirom da se radi o meri koja može biti na snazi relativno kratko vreme, očekuje se da će Uskok narednih dana predložiti i sudsku blokadu te imovine.

Istražitelji sumnjaju da je sve omogućio uhapšeni direktor sektora prirodnog gasa Damir Škugor, a njegovom ocu u penziji isplaćene su stotine miliona kuna.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na računu oca Damira Škugora pronađeno je nešto manje od 500 miliona kuna, nezvanično saznaje Telegram. Ogroman iznos na računu penzionera, koji inače uzgaja masline, pokrenuo je čitavu akciju koja je kulminirala današnjim hapšenjima.

Veruje se da je ovih pola milijarde kuna, koliko je navodno uplaćeno na račun penzionera, zapravo veći deo dobiti koju su preprodajom ostvarili osumnjičeni šef Inine Službe za trgovinu gasom i čelnik HOK-a Josip Šurjak i preduzetnik Goran Husić prodajući gas za višestruko višu cenu od one za koju su ga kupili od Ine.

Inače, istražitelji sumnjaju da su se od razlike koja je pribavljena tako što se plin od Ine kupovao po smešnim cenama a potom preprodavao po znatno skupljim, kupovale nekretnine.

U rasvetljavanju slučaja aktivnu ulogu imale su službe Ministarstva finansija Republike Hrvatske.

BONUS VIDEO: Hrvatska policija zaplenila ogromu količinu kokaina i heroina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar