Trg Bana Jelacica
Trg Bana Jelačića Foto:Shutterstock

Ministarstvo finansija Hrvatske oglasilo se povodom jutrošnjeg hapšenja više osoba zbog zloupotrebe i pranja novca na štetu kompanije INA u trgovini gasom, saopštenjem u kojem kažu da Samostalni sektor za finansijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i finansijskog istraživanja.

Analiza i finansijsko istraživanje, navodi se, prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organizovanog kriminaliteta, koruptivnih krivičnih dela i krivičnih dela subvencijskih prevara na štetu sredstava Europske unije.

„U otkrivanju konkretnog slučaja i kriminalističkom istraživanju istog, te osiguranju oduzimanja nezakonite imovinske koristi, aktivnu ulogu imale su službe Ministarstva: Ured za sprečavanje pranja novca i Porezna uprava – Samostalni sektor za financijske istrage“, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ured za sprečavanje pranja novca je, navodi se, nakon operativne analize sumnjivih transakcija u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, utvrdio sumnju na pranje novca i povezana krivična dela i dostavio slučaj na dalje postupanje i procesuiranje Uredu za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok).

Navode da je istraživanje trajalo više meseci u saradnji sa više nadležnih službi, što je uzokovalo podnošenjem krivičnih prijava zbog počinjenja više krivičnih dela u oblasti privrede.

Hrvatski mediji su preneli ranije da je uhapšeno više osobe, kao i da se pretresi policije obavljaju u četiri županije.

Među privedenima su nezvanično direktor sektora prirodnog gasa u Ini Damir Škugor, njegov otac, vlasnici firme OMS upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak (inače i predsednik Hrvatske advokatske komore) i predsednica uprave firme Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić, preneli su hrvatski mediji.

****

BONUS VIDEO: Mesto na Pagu u kome se dogodilo ubistvo


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar