Ivo Sanader Hrvatska premijer
Ivo Sanader Foto: EPA/ANTONIO BAT

Ustavni sud Hrvatske je odbio žalbu bivšeg premijera Iva Sanadera kojom je tražio ukidanje šestogodišnje zatvorske kazne za primanje mita od čelnika mađarske kompanije MOL i prepuštanje upravljačkih prava u firmi Ina, objavili su hrvatski mediji. O žalbi čelnika kompanije MOL Žolta Hernadija, koji je u odsustvu osuđen za podmićivanje Sanadera sa deset miliona evra, Ustavni sud će odlučivati u posebnom postupku, navodi Jutarnji list.

List navodi da Sanaderu, bivšem lideru Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), sada preostaje mogućnost žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Vrhovni sud je u oktobru prošle godine potvrdio prvostepenu presudu protiv Sanadera u slučaju Ina-MOL, kojom je osuđen na šest godina zatvora.

Sanader je već bio osuđen u tom slučaju, zajedno sa presudom za ratno profiterstvo u slučaju „Hipo banka“, ali je Ustavni sud 2014. ukinuo tu presudu i naložio novo suđenje pred sudom u Zagrebu. Bivši hrvatski premijer, protiv koga je doneto nekoliko osuđujućih presuda za korupciju, u zatvoru je od aprila 2019. godine, kada mu je Vrhovni sud povećao kaznu za primanje mita u slučaju „Planinska“ na šest godina zatvora.

Pošto je Vrhovni sud ukinuo prvostepenu presudu protiv Sanadera za ratno profiterstvo u slučaju „Hipo banka“, kojom je krajem 2018. osuđen na dve i po godine zatvora, protiv njega je prošle sedmice počelo novo suđenje pred zagrebačkim sudom.

Tužilaštvo u aferi „Hipo banka“ tereti Sanadera da je kao zamenik ministra spoljnih poslova krajem 1994. i početkom 1995. uzeo proviziju od 3,6 miliona kuna (478.000 evra) pošto je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava. Sanader je osuđen i za ratno profiterstvo, jer se to događalo u vreme rata u Hrvatskoj.

Na ponovljenom suđenju, sud u Zagrebu ga je proglasio krivim u oktobru 2018. godine, uz zaključak da je takvim ponašanjem doprineo destrukciji sistema i ugleda države i da je iskoristio ratno stanje za lično bogaćenje. Prvu osuđujuću presudu, izrečenu u spojenom postupku za primanje mita u slučaju Ina-MOL, Ustavni sud je poništio 2014. godine.

Ivo Sanader Hrvatska premijer suđenje
Ivo Sanader Foto: EPA/STR

Nekada najmoćniji hrvatski političar ukupno je, u svim sudskim procesima, osuđen na 19,5 godina zatvora, a po okončanju svih postupaka, biće mu određena jedinstvena zatvorska kazna. U oktobru 2021. pravosnažno mu je smanjena kazna zatvora sa osam na sedam godina zatvora, posle ponovljenog postupka u slučaju „Fimi medija“, koji je postao sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

U tom slučaju je osuđena i stranka HDZ, koja mora da plati 3,5 miliona kuna kazne zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i firmi, preko marketinške agencije Fimi medija, po kojoj je afera dobila ime. Jedina oslobađajuća presuda Sanaderu je izrečena u slučaju prodaje jeftine struje.

Sanader je s mesta premijera iznenada otišao sredinom 2009. godine, bez objašnjenja, a potom je protiv njega pokrenut niz istraga zbog korupcije.

BONUS VIDEO: Kako je privatna poseta Hrvatskoj i kršenje procedure postalo pretnja po Srbiju?


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar