Boris Tadić
Boris Tadić Foto: N1

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić i programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković izjavili su u emisiji "N1 direktno" da je rezolucija Evropskog parlamenta važna, kao i to što se u njoj pominju konkretni slučajevi, odnosno afere o kojima se u Srbiji priča poslednjih godina, poput Jovanjice, rušenja u Savamali, ili dešavanja u vezi sa Telekomom.

Tadić kaže da je važno što se konkretni slučajevi pominju u rezoluciji Evropskog parlamenta, ali da to nije prvi put.

„EP je uvek sagledavala kakvi su problemi vezani za korupcionaške afere, i to nije posebno iznenađenje, ali je ovog puta akcenat jasno postavljen, jer je u javnosti uspeo pokušaj obnarodovanja tih afera, da se pokaže u kojoj meri je ukradena država od građana, da se vidi ko krade njihov novac na organizovani način koji ima snažnu podršku stranke na vlasti“, kazao je Tadić.

Prema njegovom mišljenju, EU će nastaviti da preko svojih institucija insistira na tome da se ove afere razreše.

„Međutim, za sada vlast njima prilazi na lakonski način. Nijedna afera nije rešena, bez obzira na sudski postupak o Jovanjici. Sve mora da se razreši“, naglasio je Tadić.

Marko Savković kaže da svaka zemlja koja želi da postane članica EU mora da razreši najkrupnije afere.

„Očekujem da će EU i dalje insistirati na ovome, na razrešenju afera. Jer, ne možemo da govorimo o vladavini prava dok se ne reše afere““ dodaje.

Marko Savković
Marko Savković Foto: N1

Podseća da je Hrvatska ušla u EU nakon što je privela kraju aferu Sanader.

„Ne mislim da postoji srpska verzija afere Sanader. Mi imamo nekoliko otvorenih afera, i ja ih ne bih rangirao. Govori se i o situaciji sa Savamalom, koja nije razrešena, i o ostalim, sve zajedno“, kaže Savković.

Tadić se, međutim, ne slaže s njim.

„Svi ti slučajevi koji se pominju u ovom izveštaju, mogli su da budu deo i nekih prethodnih. Nije sad nastala Jovanjica, Savamala… Imamo mi ‘Sanadere’ ovde, to su Vučić i Brnabić, jer kriminal kreće od vrha…U naše vreme je taj kriminal kretao od kriminalaca i pojedinih tajkuna, sada nema jasne razlike između partije na vlasti i organizovanog kriminala“, kazao je Tadić.

Boris Tadić
Boris Tadić Foto: N1

Na pitanje zašto se ove afere onda pominju tek sada, predsednik SDS-a kaže – zbog Kosova.

„Mnoge zemlje EU koje su imale dominantan uticaj bile su za Srbiju vezane Kosovom i Metohijom i želele su da se taj problem reši prema njihovoj agendi, uglavnom priznanjem nezavisnosti Kosova. Kada su videli da ovaj režim neće da im isporuči Kosovo, kada je prošlo određeno vreme, dolaze na svetlo dana naplata starih računa“.

Ranije je EU, kaže Tadić, bila blagonaklona prema Vučiću zbog Kosova, ali pošto nema „izručenja“ nezavisnosti, ide, kako kaže, oprobana tehnika drugih pritisaka.

Prema rečima Savkovića, afere koje se spominju nisu nove, ali je trebalo da prođe određeno vreme da bi „sazrele“ za institucije.

Može li da uspe međustranački dijalog?

„Promene iz dijaloga iz 2019. godine bile su kratkog daha. Ostaje nada da se uključivanje evroparlamentaraca ostavi malo vremena, prostora, ali postoji i deo opozicije koja ne želi da učestvuje u dijalogu sa predstavnicima EP, ne znam kako će sve izgledati na kraju“, navodi Savković.

Boris Tadić kaže da je pritisak da se održi dijalog veliki, jer će u sledećem izveštaju o napretku Srbije i to biti uzeto u obzir.

„Nakon tih prvih razgovora imamo ovakav izveštaj EP. Sada vidimo Tanju Fajon, koja je napadana, jer poznaje Balkan, i za Vučića bi bilo važno ako bi ona izašla iz ovih pregovora“, ocenio je Tadić.

Njemu, međutim, smeta što se u javnosti više govori o broju platformi za pregovore nego o politikama.

A o tome da li će i sam učestvovati na tom političkom polju, odnosno izborima za predsednika Srbije, kaže: „Kada bih bio čovek koji je tek stupio na političku scenu, možda bih vam to i rekao, ali pošto sam od 70-tih godina i vremena Tita u politici, ne mogu to da vam kažem, jer bih prekršio elementarne principe i znanje. Ali, ostavljam i tu mogućnost“.

Dodaje i da bi više voleo da opozicija iznedri kandidata koji bi mogao i da porazi Vučića i da ume da kasnije obavlja posao predsednika.

„Ako bi se definisao takav kandidat, imao bi svu moju podršku i pomoć“, naglasio je Tadić.

A na pitanje da li bi podržao lidera Dveri Boška Obradovića kao tog kandidata, kaže da ne bi.

„Ne bih iz vrednosnih razloga, jer on ne pripada politici kojoj ja težim. Dozvoljavam svima da evoluiraju, da se menjaju, iako ja nikad nisam menjao svoju političkju orijentaciju, čvrsto stojim na putu evropskih integracija i demokratije. Obradović ne pripada toj politici“, objasnio je Tadić.

Prema njegovom mišljenju, opozicija na izbore treba da ide u više kolona, poput onih u Crnoj Gori, jer za pobedu, dodaje, treba prikupiti oko dva miliona glasova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare