Nijedan Božić nije potpun bez priče o duhovima. Takva sablasna priča pratila je i okupljene članove kraljevske porodice na imanju Sandringem u Norfolku u Engleskoj. Anmer Hol, dom princeze i princa od Velsa, nalazi se samo nekoliko kilometara od glavne kuće u kojoj je Čarls proslavio drugi Božić kao kralj i ima svoju krvavu istoriju. Priča se da duh jezuitskog mučenika Henrija Volpola vreba u kući. Rođen je u Anmeru u 16. veku. Imao je težak život - pre nego što je obešen, bio je i mučen. Umro je 1595. godine, pre nego što je proglašen za sveca zbog svojih muka.

Kako piše Dejli mejl, pre nego što su se uselili u Anmer, princ i princeza su bili upozoreni na Volpolov duh. Inače, zamak Anmer je bio venčani poklon od kraljice još 2014. godine.

„To (priča koja se krije iza Anmer Hola) ih nije odvratilo – čak su se i šalili oko toga. Njihov stav je bio da nijedna stara kuća ne bi bila potpuna bez priče o duhovima“, rekao je tada prijatelj porodice.

Od Volpolove smrti kruže priče da njegov duh opseda kuću i celo imanje, kao i da kada duvaju vetrovi u Norfolku, mogu da se čuju Henrijevi krici.

Princ i princeza od Velsa posećuju Anmer Hol otkako je renoviranje, vredno 1,5 miliona funti, završeno 2014. godine, iako su njihove posete smanjene od smrti kraljice Elizabete i njihovog preseljenja u Adelejd Kotidž u krugu zamka Vindzor. Ipak, Anmer Hol je i dalje njihovo omiljeno mesto, čak i sa ovom pričom o duhovima.

Ko je bio Henri Volpol?

Volpol je bio sledbenik Edmunda Kempiona, rimokatoličkog sveštenika koji je bio posvećen pokušaju da sačuva „staru religiju“ koja je bila proganjana još od raskida kralja Henrija VIII sa Rimom. 1530-ih. Kada je Kempion mučen i obešen u Tajburnu, Volpol je nastavio rad svog mentora boreći se za očuvanje rimokatolicizma.

Volpol je čak napisao pesmu o njemu, a koliko je situacija bila ozbiljna svedoči i to što su izdavaču odsekli uši, jer se usudio da istu odštampa.

Volpol je pogubljen u vreme vladavine kraljice Elizabete, ćerke Henrija VIII, nakon mučenja u Londonskoj kuli zbog odbijanja da zanemari svoju katoličku veru. Volpol je bio mučen na napravi koja se sastojala od pravougaonog, obično drvenog okvira, blago podignutog od zemlje sa valjkom na jednom ili oba kraja.

U pokušaju da pobegne od svojih progonitelja, sakrio se u Anmer Holu. Bio je toliko mučen da je nakon njegove smrti dogovoreno da naprava koja se koristila za njega više nije legitimno sredstvo za izvlačenje priznanja.

Alan Murdi, predsednik davno uspostavljenog „Kluba duhova“, čiji su članovi nekada bili pisac Čarls Dikens i pesnik Prvog rata Zigfrid Sasun, kaže da će se princ Vilijam naviknuti na razne sablasne stvari, s obzirom na to da postoji veliki broj duhova koji „stanuju“ na kraljevskim imanjima.

„Na primer, iako je Bakingemska palata relativno nova zgrada, ona je izgrađena na manastirskom zemljištu. Henri VIII je ukinuo manastire, a do danas se u palati na Božić pojavljuje duh monaha na terasi. Možda je to razlog što članovi kraljevske porodice više vole da provode prazničnu sezonu u Sandringemu“, kaže Murdi.

Oko zamka Vindzor na Badnje veče očekujte da čujete zvuk lovačkog roga i lavež pasa, dodaje predsednik „Kluba duhova“.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

„To je dan kada Herne Lovac, figura koja se prvi put pojavljuje u Šekspiru, vodi čopor pasa kroz Veliki park Vindzor. Bolje ne slušajte previše pažljivo – jer ako čujete njegov rog, to bi mogao biti znak predstojećih nesreća na nacionalnom ili međunarodnom nivou“, kaže Murdi.

Pročitajte još...

Iste priče važe i za samu rezidenciju Sandringem. Prema Murdijevim rečima, u jednom od hodnika na spratu postoji duh koji se pojavljuje na Badnje veče i ostaje tu nekoliko nedelja.

Bilo je slučajeva skidanja posteljine sa kreveta i drugih aktivnosti, kao i zvukovi teškog disanja.

„Naravno, ovo bi se moglo pripisati nečemu sasvim drugom. Ali kad je Božić, tamo ne treba ići“, zaključuje on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar