Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia, EPA-EFE/ADAM VAUGHAN; EPA-EFE/Nancy Lane / POOL

Poslednjih dana britanska kraljevska porodica je u centru pažnje zbog knjige "Endgame", koja je objavljena u utorak, a u kojoj se nalaze škakljivi detalji vezani za najpoznatiju porodicu. U njoj se između ostalog govori i o članovima kraljevske porodice koji su rasistički komentarisali boju kože princa Arčija - sina Harija i Megan. Autor Omid Skobi nije želeo da otkriva ko su, ali je zato voditelj Pirs Morgan na televiziji izgovorio imena kralja Čarlsa i princeze Kejt.

Naime, knjiga Omida Skobija sadrži tvrdnje da su dva člana kraljevske porodice dala pogrdne komentare o Arčiju, sinu Megan i Harija. To je potvrdio i britanski voditelj Pirs Morgan, koji je dotične članove i imenovao – rekao je da su u pitanju kralj Čarls i princeza od Velsa, Kejt Midlton.

Ipak, u verzijama knjige za Veliku Britaniju i SAD, identiteti njih dvoje nisu navedeni, ali verzija knjige koja je u prodaji u Holandiji uključivala je dodatni paragraf koji ih je identifikovao, i kao rezultat toga, očekuje se da će hiljade primeraka knjige biti tamo i kupljeno.

U odeljku od osam i po minuta u svojoj TV emisiji, Morgan je naveo imena: „Ako Holanđani koji zalutaju u knjižaru mogu da vide ova imena, onda vi, Britanci koji zapravo plaćaju kraljevsku porodiu, takođe imate pravo da znate“.

Kralj Čarls III u poseti Keniji Foto:EPA-EFE/LUIS TATO

„Zlobna“ knjiga Skobija, za koga se veruje da je blizak Hariju i Megan, kako navodi „Daily Mail“, dolila je gorivo u vatru, tvrdi Morgan. Rekao je da ne bi verovao u optužbe bez dokaza.

Odgovor kraljevske porodice

Kralja Čarlsa mediji su odmah upitali da prokomentariše pomenute optužbe, na šta je on rekao – „U redu sam, skoro“.

Međutim, Dejli mejl je objavio da kraljevska porodica razmatra sve opcije, uključujući i pokretanje pravnog postupka.

Kralj Čarls III Foto:Tanjug/Adrian Dennis/Pool via AP

„Razumem da palata razmatra sve opcije koje su im otvorene. Međutim, ključna stvar za njih je da Njegovo Veličanstvo reaguje na najelokventniji mogući način tako što će nastaviti sa poslom i tako što neće dozvoliti mu ovo skrene pažnju sa mnogo važnijih pitanja u vezi sa budućnošću planete i bilateralnih odnosa sa drugim svetskim liderima“, rekao je izvor blizak dvoru za Dejli mejl.

Odgovor autora

Skobi je rekao da nikada nije poslao knjigu sa spornim imenima članova kraljevske porodice.

„Nikada nisam poslao knjigu koja bi imala njihova imena u njoj“, rekao je on u emisiji This Morning na ITV-u i dodao da je „frustriran“ greškom koja je nastala.

Kejt Midlton Foto:Tanjug/Angela Weiss/Pool Photo via AP

Takođe je rekao da nikada nije koristio reč „rasista“ da opiše članove kraljevske porodice koji su navodno doveli u pitanje Arčijevu boju kože, opisujući incident kao „nesvesnu pristrasnost“ u knjizi.

Hari i Megan

Problemi u britanskoj kraljevskoj porodici naročito su izašli na videlo kada su Hari i Megan odlučili da napuste London i presele se u Kaliforniju. Ovo nije samo uticalo na odnos oca i sina, već je unelo razdor i između Harija i njegovog brata Vilijama.

Megan Markl i princ Hari Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kako je Skobi opisao u knjizi, Vilijamova netrpeljivost prema bratu ide toliko daleko da nije želeo da odgovara na njegova poruke u trenucima kada je njihova baba, kraljica Elizabeta, bila na samrti. Prema piščevim tvrdnjama, Hari je krenuo u dvorac Balmoral kako bi se oprostio od bake, a u jednom trenutku je od Vilijama zatražio smernice kako bi što pre stigao, ali mu ovaj nije odgovarao na poruke.

O ovome je i sam vojvoda od Saseksa pisao u svojim memoarima „Rezerva“.

„Odmah sam poslao poruku Viliju da ga pitam da li on i Kejt lete. Ako da, kada i kako. Nema odgovora. Meg i ja smo razmatrali opcije leta“, napisao je on.

Megan i princ Hari
Megan i princ Hari Foto: EPA-EFE/Peter Foley

Hari i Megan su u Netfliksovom dokumentarcu prilično ocrnili britansku monarhiju i izneli neke šokantne detalje o njima, što je za kralja Čarlsa bilo previše. On je odlučio da ih „kazni“ tako što im je oduzeo imanje Frogmor Kotidž koji je jedini bio njihov u Britaniji.

Prema pisanju Omida Skobija, njih dvoje su se zbog ovoga osećali „šokirano i razočarano“, te je Hari nazvao oca i pitao ga da li želi da vidi svoje unuke, aludirajući na to da u Engleskoj sada nemaju gde da odsednu. Međutim, otac mu je rekao da će „uvek imati gde da odsednu“.

Ovo je podstaklo Megan Markl da izjavi kako više „ne želi nogom da kroči u Englesku“, kao i da se tamo „nikad nije osećala kao kod kuće“.

Hari i Megan sa decom
Hari i Megan sa decom Foto:EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Ostali detalji u knjizi

Skobi je u svojoj knjizi dao i dramatičnu sliku odnosa između kralja Čarlsa i njegovog starijeg sina Vilijama. Naime, princ smatra da kralj nije „dovoljno kompetentan“ da se na pravi način izbori sa skandalom oko vojvode od Jorka, odnosno princa Endrua. Skobi dodaje da princ nije mogao da razume zašto njegov otac od početka nije zauzeo čvrst stav protiv vojvode.

Kako je navedeno u knjizi, kralj je bio besan zbog Vilijamove drskosti i u jednom trenutku je smatrao da namerno iznosi pojedine komentare jer pokušava da ga zameni.

Princ Vilijam Foto: Hannah McKay/Pool Photo via AP

Skobi tvrdi da su Kensingtonska i Bakingemska palata postale „košnice suprotstavljenih stavova i različitih ideja o tome kako se modernizovati“ jer svaka strana ima drugačiji pristup.

Takođe razočaran Harijevim životnim odlukama, Vilijam smatra svog brata autsajderom. Želeo je da se distancira od svog brata još od Harijevog braka sa Megan, koju tadašnji vojvoda od Kembridža nije voleo od samog početka, smatra Skobi.

Pročitajte još...

Takođe, u knjizi je kralj opisan kao „neodlučni i temperamentni“. Navodi se kako njegova relativno kratka vladavina „nikada neće dostići nivo koji je dostigla njegova majka“.

Nedostatak raznolikosti u Bakingemskoj palati takođe je kritikovan u knjizi, jer je osoblje optuženo da se pridržava onoga što znaju, što je često zastarelo i neefikasno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare