Vadim Šišimarin (21) danas je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva civila u prvim danima rata u Ukrajini. Ubica dečijeg lica, kako su ga mediji prozvali, priznao je svoj zločin. Ova presuda ulazi u istoriju kao prva za počinjen ratni zločin.

Šišimarin je rođen u Ust-Ilimsku u Irkutskoj oblasti. Bio je vodnik i komandant Kantemirovske tenkovske divizije ruske armije.

Ukrajinski tužioci tereli su ga da je 28. februara, četiri dana od početka invazije, ubio nenaoružanog civila u selu Čupahivka u Sumskoj oblasti.

Pročitajte još:

Kako je navedeno u optužnici, Šišimarin je bio među grupom ruskih vojnika koje su poražene od strane ukrajinskih snaga. Dok su ruski vojnici bežali, pucali su na privatni autobil i zaplenili su vozilo kojim su se potom odvezli do Čupahivka. Na putu su, prema rečima ukrajinskog glavnog tužioca Irine Venediktove, videli čoveka koji hoda trotoarom i razgovara telefonom. Šišimarinu je naređeno da ga ubije da ih taj čovek ne bi prijavio ukrajinskim vlastima. Vojnik je kroz otvoren prozor pucao iz puške i pogodio žrtvu u glavu.

Pored Šišimarina, još dva ruska vojnika, Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov, priznali su krivicu za „kršenje pravila ratovanja“. Oni su optuženi za granatiranje civilnih područja Ukrajine projektilima GRAD.

Vadim Šišimarin, ruski vojnik optužen za ratne zločine u Ukrajini, suđenje, sudjenje
Vadim Šišimarin Foto: EPA-EFE/TANYA GORDIENKO

Suđenje pod lupom svetske javnosti

Samo suđenje, izazvalo je veliku pažnju svetske javnosti. Najupečatljiviji trenutak ubedljivo je onaj kada se u sudnici suočio sa Katerina Šelipova, udovicom muškarca čije ubistvo je priznao.

Šelipova je tokom svedočenja pred sudom upitala 21-godišnjeg ruskog vojnika šta je osećao kada je ubio njenog supruga Oleksandra (62) i da li se kaje za svoj zločin. Šišimarin je odgovorio da je on priznao krivicu i zatražio da mu se oprosti.

„Ali razumem da nećete moći da mi oprostite“, dodao je.

„Molim te, reci mi zašto ste došli ovde? Da nas zaštitite? Od koga da nas zaštitite? Da li ste me zaštitili od mog muža kojeg ste ubili“, pitala je Šelipova, aludirajući na opravdanje Vladimira Putina za napad na Ukrajinu.

Vadim Šišimarin, ruski vojnik optužen za ratne zločine u Ukrajini, suđenje, sudjenje
Vadim Šišimarin Foto: EPA-EFE/TANYA GORDIENKO

Vojnik na njih nije imao odgovore.

Katerina Šelipova je novinarki BBC-ja ispričala da joj je žao mladog Rusa, ali da ne može da mu oprosti. Rekla je i da je čula pucnje koji su ubili njenog supruga, a kroz kapiju je videla Šišimarina kako drži oružje. Kasnije pronašla je supruga mrtvog na ulici.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Rusi uhvatili doktorku koja je snimala sve užase rata u Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram