Foto: Erik Romanenko / TASS / Profimedia

Od početka sukoba u Ukrajini Rusija je "primila" više od 700.000 ukrajinske dece, navodi se u izveštaju Komesarijata za prava deteta pri Kancelariji predsednika Rusije.

„Od februara 2022. godine, Ruska Federacija je primila oko 4,8 miliona stanovnika Ukrajine i republika Donbasa (Donjecka i Luganska), od kojih je više od 700.000 dece“, piše u izveštaju, prenosi portal „Moscow Times“.

Foto: Ruslan Lytvyn / Alamy / Alamy / Profimedia

Komesarka za prava dece Marija Lavova-Belova saopštila je da je „ogromna većina“ od 700.000 ukrajinske dece stigla u Rusiju u pratnji svojih roditelja ili rođaka.

Međunarodni krivični sud (MKS) je ranije ove godine izdao nalog za hapšenje Lavove-Belove i predsednika Rusije Vladimira Putina zbog, kako se navodi, „protivpravne deportacije“ ukrajinske dece.

Pročitajte još...

Istraga, koja je sprovedena uz podršku Ujedinjenih nacija, utvrdila je da prisilni transfer i deportacije ukrajinske dece na teritorije pod ruskom kontrolom predstavlja ratni zločin, navodi portal.

Kremlj je, sa druge strane, odbacio nalog MKS-a kao „pravno nevažeći“ jer Rusija, kao ni SAD, ne priznaje nadležnost suda sa sedištem u Hagu.

BONUS VIDEO Teorija zavere o Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar