Foto: agrofruti/Shutterstock

Povratkom turista u Mostar se vratio i dugogodišnji problem prosjačenja na svim frekventnim mestima, a posebno u staroj gradskoj jezgri gde posetioci najvećeg grada na Neretvi neretko doživljavaju neugodnosti, što kreira lošu sliku o tom turističkom biseru.

Problem koji se dugogodišnjim nepostojanjem gradske vlasti u Mostaru duboko ukorenio je daleko većih razmera nego što se dalo naslutiti, a hvatanje u koštac s njima je otvorilo pogled na kriminal koji je teško suzbiti bez sistemskog rešenja i uključivanja svih službi i svih nivoa vlasti.

Provedbom akcije suzbijanja tog problem koji mosarski Centar za socijalni rad zajedno sa policijom provodi od početka ove godine je ustanovljeno da je prosačenje u Mostaru dobro organizovani način zarade novaca za mnoge osobe koje dolaze iz drugih krajeva BiH.

Prosjaci u Mostar dolaze iz Tešnja, Sarajeva, Konjica, Gračanice, Zenice, Travnika i Zavidovića, a posebno zabrinjava veliki broj maloletnika koji su uključeni u prosjačenje.

Tako su samo tokom februara i marta u svega 24 izlaska na teren u prosjačenju zatekli 55 osoba. Od toga je prosjačilo 26 punoletnih i 29 maloletnih, a da bi problem bio veći, od toga broja je šest maloletnika samostalno prosilo bez pratnje roditelja ili skrbnika.

No njihovo sklanjanje sa ulica nije dalo rezultata, jer su negodovali u centrima u kojima im se nastojala pružiti pomoć i svojim ponašanjem doveli u pitanje sigurnost radnika i štićenika.

S druge strane, prosjačenje nije jasno definisano zakonom pa se rešavanje problema godinama vešto prebacuje na policijske snage iz čijih redova se godinama upozorava da je potrebno sistemsko rešenje, jer problem ne rešava pisanje kazni, pa ni pritvor koji prosacima često predstavlja mesto odmora, okrepe i privremenog sklanjanja s ulice.

Koliko je ta vrsta organizovanog kriminala uzela maha u najvećem hercegovačkom gradu govori i podatak da su organizovane grupe čak nelegalno zauzele javne površine, praveći naselja i postavljajući kamp kućice na nekoliko lokaliteta u Mostaru.

Takvi objekti su evidentirani na području oko Železničke stanice, iza tržnog Centra Plaza prema Neretvi, područje Zalika i Vrapčići iza Pijace prema Neretvi, gde uz nelegalno zauzimanje površine stvaraju veće količine smeća, otpada i zagađuju okolinu.

Treba podsetiti da su rađene brojne edukacije sa evropskm fondacijama kroz koje se upozoravalo da je prosjačenje organizovani kriminal u kojem su prosjaci uglavnom žrtve nasilja ili trgovine ljudima.

Empatija prema njima i davanje novca, kako stručnjaci upozoravaju, dodatno osnažuje ta nedela.

Koliko je problem ozbiljan govori i činjenica da se od prosjaka u Mostaru neretko može čuti i koji iznos novca su taj dan obavezni prikupiti, ali se može videti i umorno dete koje spava negde pod otvorenim nebom.

Oni uglavnom nemaju dokumente, prebivalište, obrazovanje ni osnovna ljudska prava. Prizori koji uznemiruju u Mostaru su se duboko ukorenili, dok su godinama vlasti pred njima oči nemo zatvarale.

Bonus video: Mostar nakon zemljotresa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar