Foto:Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia; shutterstock

Kao da podaci koji nedvosmisleno ukazuju na to da su policajci radili za kriminalne klanove u Crnoj Gori, a pre svega kavački klan koji predvodi Radoje Zvicer, Skaj poruke su pokazale da je i pravosuđe i te kako u službi kriminala. U četvrtom delu serijala "Crna Gora u Skaj porukama", portal Nova bavi se upravo uplivom kriminala u pravosuđe, ili, pak, obrnuto. Prepiske iz Skaj aplikacije koje je Crnoj Gori i Srbiji dostavio Europol pokazuju da je bivši specijalni tužilac Crne Gore Saša Čađenović bio pripadnik kavačkog klana. Da ironija bude veća, upravo je Čađenović porodicama žrtava ovog klana obećavao pravdu, a u Beograd je došao kako bi ispitao Veljka Belivuka i Marka Miljkovića - dvojac koji je predvodio beogradski ogranak kavčana. A onda je tu i bivša predsednica Vrhovog suda Vesna Medenica i njen sin Miloš - prema rečima majke nesposoban za kriminal, ali sam za sebe tvrdi: "Nije brat baš nevešt, iako misle ljudi. I treba tako da misle".

Pored političara, biznismena, pripadnika i vođa klanova koji se pominju u brojnim Skaj prepiskama koje su prethodnih nedelja i meseci dospevale u javnost, a čime se Nova bavila u prvom, drugom i trećem delu serijala, mesto u tajnim konverzacijama imaju i crnogorski tužioci i sudije.

Jedno od ključnih imena koje se vezuje za kavački klan, a ovdašnjoj javnosti je poznato zbog Veljka Belivuka i Marka Miljkovića jeste Saša Čađenović – bivši specijalni tužilac, protiv koga je upravo Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo optužnicu.

Petar Lazović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; privatna arhiva

U porukama koje na Skaj aplikaciji razmenjuju uhapšeni bezbednjak Petar Lazović i odbegli policajac Ljubo Milović sa šefovima kriminalnih, Čađenović se neretko pominje kao njihov saveznik, što je kasnije potvrdila i optužnica protiv njega.

Specijalni tužilac Saša Čađenović sredinom 2020. godine postao je pripadnik kavačkog klana, navodi se u saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

On je uhapšen u decembru 2022. godine, po nalogu SDT-a, a sve zbog stvaranja kriminalne organizacije i zloupotrebe položaja.

Njemu se na teret stavlja da je u periodu od sredine 2020. godine, pa sve do hapšenja bio pripadnik kavačkog klana. Njegova uloga bila je da kao specijalni tužilac prolongira i obustavlja krivično gonjenje pripadnika klana, a sve po naređenju šefova kavčana Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana.

Pored toga, Čađenović je dobijao instrukcije da skriva počinioce najtežih krivičnih dela, ali i da ne predlaže pritvor za one pripadnike klana koji bi eventualno bili uhapšeni.

Saša Čađenović Foto: Printscreen YouTube/Vijesti Online

I ove zadatke je, čini se, Čađenović koji se sada i sam nalazi u pritvoru, uspešno ispunjavao. Upravo je Saša Čađenović kao tadašnji specijalni tužilac Crne Gore 2021. godine u Beogradu saslušavao Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji se prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) terete za sedam ubistava u Srbiji, kao i dva ubistva i otmicu Crnoj Gori.

Tako je Čađenović, zapravo i sam pripadnik kavačkog klana, došao u Beograd da ispita one koji su predvodili beogradski ogranak istog klana.

Neposredno pre toga, Saša Čađenović je Mirsadi Spahić, majci Adisa Spahića za čije se ubistvo terete Belivuk i Miljković obećavao pravdu za njenog sina.

U odbranu svog kolege, tada je stao bivši glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić, i sam više puta dovođen u vezu sa pripadnicima kriminalnih klanova u Crnoj Gori.

Saša Čađenović Foto: Printscreen YouTube/Vijesti Online/Shutterstock

A nasuprot njih dvojice, našla se Vesna Medenica, bivša predsednica Vrhovnog suda, ali pre svega – crnogorska majka koja vodi računa o sinu.

„Nije brat baš nevešt, iako misle ljudi. I treba tako da misle“

Vesna Medenica, koja je važila za najmoćniju ženu režima Mila Đukanovića, uhapšena je u aprilu 2022. godine na aerodromu u Golubovcima, kada je krenula za Beograd. U glavnom gradu Srbije tada se nalazio njen sin Miloš, drugo lice sa optužnice, koji je uhapšen mesec dana kasnije.

Bivša predsednica Vrhovnog suda sumnjiči se da je počinila dva krivična dela – stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj, a njen sin se tereti za stvaranje kriminalne organizacije radi šverca cigareta i droge.

U Skaj porukama koje je tada objavio portal Libertas navodi se da je Miloš Medenica koristio poziciju svoje majke za nezakonit šverc cigareta i droge, ali i za uticaj na pravosudne postupke.

Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

Miloš Medenica preko aplikacije Skaj u komunikaciji sa policajcem Darkom Lalovićem, koji je takođe u pritvoru, dogovara kupovinu veće količine droge kokain za sebe i svoje društvo, obezbeđuje transport krijumčarenih cigareta iz Bara, osigurava nesmetano kretanje jednog kriminalca, poseduje i koristi zabranjeno oružje, traži za kupca marihuanu i njeno transportovanje u Beč.

Lalović je, inače, bio deo obezbeđenja Vesne Medenice, koja je na saslušanju u tužilaštvu rekla kako smatra da njen sin Miloš „nije sposoban“ za šverc cigareta i narkotika.

Verovatno kako bi majci, ali i drugima koji ga smatraju „nesposobnim“ pokazao da je upravo suprotno, Medenica u Skaj porukama Laloviću šalje slike sa heklerom.

Miloš i Vesna Medenica Foto:printscreen Libertas; Nova.rs

“Sad ću opet da se glasnem iz heklera, šaljem sliku. Nije brat baš nevešt, iako misle ljudi. I treba tako da misle“, navodi se u prepiskama koje je objavio portal Libertas.

Uz to, Medenica piše i da „iz dva kamiona zaradi što drugi ne mogu ni za godinu dana“, a sve dok ostalim članovima kriminalne grupe nudi da ih njegova majka “skine sa mera tajnog nadzora”, ali i naručuje prebijanje kolašinskog policajca, priča o zastrašivanju potencijalnih svedoka šverca cigareta, paketima, šemi šverca.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sin Medenica se i dalje nalazi u pritvoru, dok je majka Medenica nakon dužeg vremena puštena da se brani sa slobode. Onima koji su se tome suprostavljali zbog rizika od bekstva, bivša predsednica Vrhovnog suda je poručila:

„Koja bi to crnogorska majka pobegla i ostavila sina jedinca u pritvoru i ostavila njegovu decu. Koja bi to crnogorska majka pobegla i ostavila kćerku udovicu i unučad?“.

U petom i poslednjem delu serijala, čitajte o onima od kojih je sve i poteklo – policajcima u službi kriminalnih klanova.

BONUS VIDEO Crna Gora: Tužilac Čađenović negira optužbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare