Džo Bajden, Džejk Salivan, Vilijam Barns, Džen Psaki, Entoni Blinken, Mark Mili, sankcije, Amerika, Ukrajina, Rusija
Foto: EPA-EFE/Al Drago/SHAWN THEW/Tom Williams/Chris Kleponis/TOMS KALNINS/Sarahbeth Maney

Rusija je danas sankcionisala većinu poznatih visokih zvaničnika SAD, uključujući i predsednika Džozefu Bajdena, kao i premijera Kanade Džastina Trudoa i bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton.

Kako prenosi Rojters, Rusija je danas saopštila da je na svoju „stop listu“ ljudi sa zabranom ulaska u zemlju stavila desetak najviših američkih zvaničnika, uključujući i predsednika, kao i Džastina Trudoa, Hilari Klinton i Hanter Bajdena.

Ulazak u Rusiju od danas je zabranjen i američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, sekretaru odbrane Lojdu Ostinu, nacionalnom bezbednosnom savetniku Džejku Salivenu, direktoru CIA-e Vilijamu Barnsu i sekretarki Bele kuće Džen Psaki, između ostalih.

Kako rusko ministarstvo navodi u saopštenju, sankcinisanje američkih zvaničnika „posledica je izuzetno rusofobične politike koju vodi sadašnja administracija SAD“.

„U odgovoru na niz sankcija bez presedana koje zabranjuju, između ostalog, ulazak u Sjedinjene Američke Države najvišim zvaničnicima Ruske Federacije, od 15. marta predsednik Džo Bajden, kao i jedan broj američkih zvaničnika, stavljeni su na rusku stop listu na osnovu reciprociteta“, navodi u saopštenju rusko ministarstvo.

Rojters podvlači doduše da su ove mere simbolične pošto će rusko ministarstvo spoljnih poslova nastaviti da održava zvanične odnose sa Vašingtonom.

Rusko ministarstvo takođe je danas najavilo da će uskoro proširi spisak sankcionisanih osoba.

Bonus video: Kijev u plamenu posle još jednog napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar