Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO, REUTERS/Carlos Garcia Rawlins, EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Tajvanci u žurbi kupuju ambleme koje nose piloti njihovih vazduhoplovnih snaga, a na kojima se prikazuje crni medved koji udara Vinija Pua – koji predstavlja kineskog lidera Si Đinpinga – kao prkosni simbol otpora kineskim vojnim vežbama.

Kina je u subotu započela trodnevne vojne vežbe oko Tajvana, dan nakon što se predsednica ostrva Cai Ing-ven vratila iz kratke posete Sjedinjenim Državama, gde se sastala sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem uprkos upozorenjima Pekinga.

Kineski cenzori već dugo ciljaju na prikaze Vinija Pua – koje je kreirao britanski pisac A.A. Milne – koji upoređuju izmišljenog medveda sa kineskim liderom.

Alek Hsu, koji je dizajnirao amblem, prodaje ga u svojoj radnji od prošle godine, ali je primetio porast narudžbina nakon što je tajvanska vojna novinska agencija u subotu objavila fotografiju amblema na ruci pilota koji pregleda borbeni avion.

Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

„Želeo sam da podignem moral naših trupa kroz dizajniranje ovog amblema“, rekao je Hsu, koji je vlasnik Vings Fan Goods Shop-a.

Hsu je rekao da je naručio više amblema kako bi zadovoljio povećanu potražnju. Među kupcima su bili vojni oficiri i civili.

Na amblemu se vidi ljuti formozanski crni medved koji drži zastavu Tajvana i udara Vinija Pua, sa sloganom „Scramble!“ – što je poruka za kinesku vojsku i mornaricu koja kruži oko ostrva.

Foto: Eastern Theatre Command; Mcs Leon Vonguyen/U.S. Navy; ALY SONG; Reuters;

Ugroženi formozanski crni medved smatra se simbolom tajvanskog identiteta. Tajvan je ranije bio poznatiji na međunarodnom nivou kao Formoza.

Tajvanske vazduhoplovne snage su za Rojters rekli da, iako ne podstiču posebno svoje pripadnike da nose amblem, koji nije deo njihove uniforme, „održaće otvoren stav“ prema svemu što podiže moral.

Kineska Komunistička partija tvrdi da je Tajvan njena teritorija, iako ga nikada nije kontrolisala, ali nije isključila da ostrvo zauzme silom. Tajvanska vlada odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu, rekavši da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Kineske vojne vežbe

Kineske vežbe su bile fokusirane na uvežbavanje „pomorskih blokada“ i „ciljanih napada iz zasede na neprijateljske privezne brodove“ u Tajvanskom moreuzu, kao i na severozapadu, jugozapadu i vodama istočno od Tajvana, izvestili su kineski državni mediji.

Tokom vikenda, više službi PLA izvelo je „simulirane zajedničke precizne udare na ključne ciljeve na ostrvu Tajvan“ i u okolnim vodama, javili su državni mediji.

Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Analitičar Karl Šuster, bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke pacifičke komande, rekao je da PLA „vežba i verovatno usavršava vazdušnu koordinaciju i zajedničke operacije potrebne za pokretanje blokade tajvanskih luka i vazdušnih traka“.

PROČITAJTE JOŠ:

Kineska blokada Tajvana mogla bi da uguši zalihe koje dolaze na ostrvo, uključujući bilo kakvu vojnu pomoć ili druge pošiljke iz Sjedinjenih Država ili njihovih partnera.

SAD su, kroz Zakon o odnosima sa Tajvanom, zakonski obavezne da Tajvanu obezbede odbrambeno oružje, ali ostaje nejasno da li će braniti Tajvan u slučaju pokušaja kineskog napada.

BONUS VIDEO: Kineska vojska radi vojne avionske vežbe iznad Tajvana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar