Redžep Tajip Erdogan Foto: REUTERS/Umit Bektas

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglua osuđen je na dve godine i sedam meseci zatvora uz zabranu političke aktivnosti zbog kako se navodi, vređanja članova državne izborne komisije.

Nakon što je prvi krug izbora za gradonačelnika Istanbula 2019. godine poništen, jer je Imamoglu pobedio, novinari su ga pitali što misli o izjavi ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlua koji ga je nazvao idiotom. Imamoglu je rekao da su oni koji su poništili izbore idioti.

To je bilo dovoljno da se pokrene sudski postupak jer je, kako tvrde tužitelji, uvredio 11 članova Visokog izbornog komitetaTurske (YSK).

İmamoglu je pobedio u ponovnim izborima i ostao so na rani turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je karijeru počeo kao gradonačelnik Istanbula, prenosi Jutarnji list.

Procedura je bila spora jer se ocenjivalo kad je najbolje da mu se sudi.

Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / KREMLIN / SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT

Izbori se očekuju u junu naredne godine tako da se žalbeni postupak koji će Imamoglu pokrenuti do tad neće završiti.

Ozbiljan protivnik

Erdogan je svestan da bi okupljena opozicija, šest stranaka, mogla biti ozbiljan protivnik na izborima i zato već duže vreme njegova vlada koristi uticaj na sudstvo, kako bi što veći broj uticajnih i uglednih kandidatkinja i kandidata osudili i, po mogućnosti, potrpali u zatvore.

Kanan Kaftancıoglu, član Kemalističke republikanske partije (CHP), kao i Imamoglu, arhitekta njegove pobede, takođe su osuđeni zbog nekih starih tvitova.

Foto: Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Predsednička stranka AKP započela je praksu da uguši snagu koju je na poslednjim izborima 2018. pokazala HDP, formalno kurdska partija koja je privukla deo biračkog tela levog centra, osvojivši nešto više od 11 odsto glasova.

Partijski lideri su ubrzo završili u zatvoru. Sada ovako pokušavaju da se obračunaju sa CHP-om pošto Imamoglu pobeđuje „Sultana“.

To je njemu nezamislivo, pa se postavlja pitanje kako će se ponašati ako on ili AKP izgube izbore.

Turski mediji, koje kontroliše vlada, objavili su malo vesti o presudi. Ovaj potez bi mogao da se pretvori u poraz AKP, jer je Imamogluova popularnost opadala, a sada će usled efekta protivljenja vlasti doći do povećanja.

Ekrem Imamoglu Foto:EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Što bi moglo da pređe i na opozicioni savez, koji je u poslednje vreme počeo da posustaje jer treba izabrati predsedničkog kandidata (patrijarhalna Turska još nije spremna za ženu na čelu države).

Napad na gradonačelnika Istanbula mogao bi da bude faktor kohezije i da ojača redove opozicije.

„Sultan“ je u velikim bolovima

„Sultan“ Erdogan je u velikim problemima, jer je zemlja i dalje pod pritiskom visoke inflacije, protiv koje odbija da koristi isprobane ekonomske lekove, podizanje kamata, igranje na islamsku kartu, apelujući tako na svoje biračko telo (uglavnom seosko stanovništvo i manje školovane u gradovima) tvrdeći da kao musliman neće podizati kamate. Iako turski bankarski sistem nije po uzoru na islamska već, zapadna pravila.

Redžep Tajip Erdogan Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Stalno radi na jačanju sopstvenog međunarodnog ugleda, preti Kurdima u svim susednim zemljama, najavljuje pokretanje operacije u Siriji. S druge strane, on traži od Saudijske Arabije da da depozit od 5 milijardi dolara centralnoj banci kako bi se ublažio finansijski pritisak.

PROČITAJTE JOŠ:

Reakcije Zapada su bile očekivane, ali ne preterano oštre jer „sultan“ u rukama ima moćno oruđe, ratifikaciju pristupanja Švedske i Finske Severnoatlantskoj alijansi.

Ono što blokira je i iz unutrašnjepolitičkih razloga, kako bi se u javnosti pokazao kao nepokolebljivi borac protiv navodnog kurdskog terorizma, pa od Švedske traži izručenje brojnih ljudi koje smatra pretnjom po njega lično.

Među njima su i navodni članovi organizacije propovednika Fetulaha Gulena, kojeg optužuje za neuspeli državni udar 2016. godine. Eurasia Group, uticajna privatna analitička kompanija, upozorava na sličnost scenarija koji se odigrao 1998. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

U to vreme, Erdogan je bio gradonačelnik Istanbula i osuđen je zbog recitovanja pesme koju je sud proglasio islamističkom.

Pet godina kasnije, kada je AKP došao na vlast, zabranjeno mu je obavljanje javnih funkcija i postao je premijer 2003. godine. Od tada je na čelu turske države.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za bombaški napad u Istanbulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar