Foto:profimedia.rs

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin najavio je delmičnu mobilizaciju u ovoj zemlji. Reč je o regrutaciji samo onih građana koji su trenutno u rezervnom sastavu, a pre svega onih koji su služili u oružanim snagama i imaju određenu vojnu specijalnost i relevantno iskustvo.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu poručio je da Rusija ne ratuje samo sa Ukrajinom, već sa celim Zapadom.

On je istakao i da Rusija ima ogromne mobilizacione resurse, a da će tokom delimične mobilizacije biti pozvano 300.000 rezervista.

Foto: EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Prema rečima načelnika Odeljenja za odbranu, delimična mobilizacija je pre svega potrebna za kontrolu linije odbrane od 1000 kilometara i oslobođenih teritorija.

Kako je ranije objasnio ruski predsednik Vladimir Putin, Rusi koji su delimično mobilisani dobiće iste garancije i isplate kao i vojnici po ugovoru.

Valerij Gerasimov i Sergej Šojgu
Valerij Gerasimov i Sergej Šojgu Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

„Želeo bih da istaknem da će građani Rusije, pozvani na vojnu službu po mobilizaciji, dobiti status, isplate i sve socijalne garancije vojnih lica koja služe po ugovoru“, rekao je on u televizijskom obraćanju.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Državljani Rusije koji se nalaze u rezervnom sastavu podležu regrutaciji, nema govora o bilo kakvoj mobilizaciji studenata, vojni obveznici ne podležu mobilizaciji“, rekao je ministar odbrane, Šojgu.

Kako je saopšteno, zaposleni u preduzećima ruskog vojno-industrijskog kompleksa dobiće odlaganje poziva za mobilizaciju.

Predsednik Rusije je i da mobilizacija stupa na snagu na danas.

BONUS VIDEO Putin o pretnjama nukelarnim oružjem: Nije blef, ruža vetrova može se okrenuti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar