Olga Skabejeva Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ruska televizijska voditeljka i jedna od najistaknutijih Putinovih propagandistkinja priznala je na državnoj televiziji da rat u Ukrajini "iscrpljuje Rusiju u svakom pogledu" i da mnogi Rusi žele prekid sukoba.

Ovakve izjave na ruskoj televiziji, u moru hvalospeva na račun vojske, invazije i Putina, zvuče neobično, pogotovo kad se uzmu u obzir zakoni koje je Putin potpisao od početka invazije, prema kojima svi koji govore protiv vojske ili samo ukazuju na loše stanje u kojem se nalazi mogu dobiti i do 12 godina zatvora.

„Rat iscrpljuje Rusiju“

No, od kada je Ukrajina krajem leta pokrenula uspešnu ofenzivu, a Rusija s druge strane prilično neuspešnu mobilizaciju, koja je osvetlila sav haos u ruskoj vojsci, kritike na račun vojnog pohoda i stanja u kojem je ostavio državu sve su češće na Putinovoj televiziji.

„Svi smo odrasli i dobro smo svesni da rat iscrpljuje rusku državu u svakom pogledu“, rekla je propagandistkinja Kremlja, Olga Skabejeva, na snimku koji je preveo i podelio savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

„Istovremeno mi, kao primereni i normalni ljudi, naravno, ne možemo da uživamo u vojnim akcijama, ratu i svato od nas bi, uverena sam, želeo kraj neprijateljstva“, dodala je. „Ali jednostavno razumemo da je to potpuno nerealno i nemoguće u sadašnjim uslovima.“

„Scenario pregovora neprihvatljiv“

Skabejeva, koju su prozvali „čeličnom lutkom Putinove televizije“, rekla je da su se mnogi „zakačili“ za nedavni članak u Vašington postu, za koji je rekla da je „navodno izvestio“ kako su američki zvaničnici ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom rekli da „sedne za sto i postigne dogovor s Rusijom“.

„Ali ako otvorite ovaj članak i počnete pažljivo da ga čitate, nudi nam tri scenarija“, rekla je Skabejeva. Dodala je da su svi mogući scenariji za Rusiju neprihvatljivi i da nas „samo mogu naterati da se ubijemo“.

„Ne možemo to da dopustimo jer bi onda ‘specijalna vojna operacija’ postala besmislena, što znači da bismo izdali i sebe i svoju zemlju“, dodala je.

U članku koji je objavljen za vreme posete Zelenskog Vašingtonu, ovaj list je izvestio da je Bajdenova administracija nestrpljivo nastojala da razgovara s ukrajinskim predsednikom o mirovnom sporazumu.

Skicirala je tri potencijalna modela kako bi mogao izgledati dogovoreni kraj rata, uključujući rusko povlačenje sa svih ukrajinskih teritorija koje okupiraju, pa i Krima, te područja istočnog Donjecka koja su zauzeli 2014. Drugi je bio povlačenje na linije iz 2014., a treći bi uključivao povlačenje iz Donjecka, ali ne i s Krima, piše Index.hr.

***

BONUS VIDEO: Rusi dronovima napali Kijev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar