Kijev Foto: Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia

Delovi kanadske proizvodnje pronađeni su u iranskim bespilotnim letelicama "kamikaze" koje je Rusija koristila za napad na Ukrajinu, navodi se u izveštaju nevladine organizacije "Stejtvoč".

Istraživački projekat nevladine organizacije Stejtvoč pronašao je komponente iz 30 evropskih i američkih kompanija, uključujući i delove antena Talisman Vajrles, kanadskog proizvođača u dronovima.

Bespilotne letelice Shahed 136 iranske proizvodnje Rusija je koristila u napadima na Ukrajinu, ciljajući civilnu infrastrukturu.

Prema Stejtvočovom projektu „Trap Aggressor“, ruska vojska je preimenovala dron Geran-2 kako bi prikrila njegovo poreklo.

Talismanov predsednik rekao je za Globe and Mail da je „bolno svestan“ da se proizvod njegove kompanije koristi za ciljanje civila u Ukrajini.

“Ponekad se pretpostavlja da smo na neki način saučesnici u ovoj upotrebi. Apsolutno nismo. Talisman je 100 posto posvećen podršci Ukrajini suočenoj s ruskom agresijom“, rekao je Gils Panter za novine.

Zbog sankcija Iranu, Panter sumnja da je nenamerno prodao delove „lažnim firmama“ i rekao da njegova kompanija sarađuje sa kanadskim carinskim službenicima, ali je priznao da bi moglo biti teško sprečiti uglavnom bezopasne delove kao što su bežične antene, koji nisu pokriveni kontrolom izvoza, da ne završe u pogrešnim rukama.

***

BONUS VIDEO: Ruski kamikaze dronovi u napadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar