Foto: Profimedia, EPA/EFE

S ratom u Ukrajini u Evropu se vratio klasičan tenkovski rat, koji se po NATO-ovoj proceni više tu nije mogao dogoditi, pa su svuda bile smanjene zalihe oružja. Dok obe strane ispaljuju oružje tempom kakav nije viđen od Drugog svetskog rata, opskrba naoružanjem mogla bi da se pokaže odlučujućom za ukrajinsku obranu, upozorava Njujork Tajms.

Prošlog leta tokom ofanzive u Donbasu Ukrajinci su ispalijivali po 6000 do 7000 granata dnevno, a Rusi 40.000 do 50.000. Količina je golema zna li se da u mesec dana SAD uspe proizvesti 15.000 granata.

Zapanjujuće je koliko se koristi oružje, kažu zvaničnici NATO-a. U Avganistanu su snage NATO-a ispaljivale 300 granata dnevno i nisu se morale puno brinuti oko protivvazdušne obrane. Ali, Ukrajina ispaljuje hiljade granata dnevno i očajnički traži od Zapada sisteme protivvazdušne obrane od ruskih projektila i bespilotnih letelica iranske proizvodnje.

Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Jedan dan u Ukrajini je kao mesec ili više u Avganistanu, kaže Kamil Grand, ekspert za obranu i donedavna pomoćnica glavnog sekretara NATO-a. Zato saveznici grozničavo traže oružje iz sovetske ere, uključujući rakete protivvazdušne odbrane S-300, tenkove T-72 i posebno artiljerijske granate sovjetskog kalibra. Pokušavaju da kupe municiju iz zemalja poput Južne Koreje, a raspravlja se i o ulaganju NATO-a u stare firme u Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj kako bi se ponovno pokrenula proizvodnja granata sovjetskog kalibra 152 i 122 milimetra.

Zemlje NATO-a opskrbile su Ukrajinu nekim naprednim zapadnim oružjem koje koristi granate od 155 mm prema NATO-ovim standardima. Ali NATO-ovi sistemi retko su centrifikovani za korišćenje granata proizvedenih u drugim zemljama, što je način na koji proizvođači oružja mogu osigurati dodatnu zaradu. Najveći je problem s granatama od 155 mm, ističe NYT: američka vojska ima ih još malo na skladištu, a četiri do pet godina trebalo bi da funkcioniše nova proizvodnja.

Ukrajina vojska Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukupno su zemlje NATO-a za Ukrajinu do sada osigurale oružja u vrednosti od oko 40 milijardi dolara, što je otprilike veličina francuskog godišnjeg vojnog proračuna. Francuzi su stvorili fond od 200 miliona evra za oružje proizvedeno u Francuskoj. Dali su Ukrajincima najmanje 18 modernih haubica Caesar – oko 20 posto svojeg postojećeg oružja – i oklevaju da daju više. Evropska unija odobrila je 3,1 milijardu evra za odštetu državama članicama za ono što daju Ukrajini, ali već je 90 posto iznosa potrošeno, navodi NYT.

BONUS VIDEO Miloš B. Tomaš: Rat u Ukrajini ne sme da se romantizuje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar