Kristijan Šmit Foto:Pixsell photo & video agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje, izjavio je da mu je cilj da poslove i zadatke obavlja u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da pokrene stvari kao i da vodi računa o tome da se negde ne oskrnavi duh samog sporazuma.

„Dakle, odluke koje donosim su moje odluke i vidi se da ih ja donosim iz ove perspektive. Ne mogu čekati da se o svemu dogovor“, poručio je Šmit.

Ovaj kometnar je usledio nakon što je Evropska unija prokomentarisala da su izemene Izbornog zakona BiH koje je Šolc nametnuo u nedelju Šmitova lična stvar. a koje je EU ocenila njegovim “ličnim”.

Kristijan Šmit Foto:Frank Hoermann/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

„Želeo sam da birači u nedelju donesu svoje odluke pre nego ja donesem izmene koje se odnose na onaj period nakon izbora. Mislim da je svakako bolje tako nešto objaviti pre prebrojavanja glasova kako niko onda ne bi imao utisak da sam na bilo koji način vodio računa koliko je koja partija dobila glasova ili koliko joj treba ili nešto slično. Tako da sam imao vrlo kratak rok u stvari, na neki način sam tu bio u konkurenciji sa CIK da objavim tu svoju odluku i tako je to urađeno“, kazao je Šmit.

Dodao je da je razgovarao sa strankama i nevladinim organizacijama pre donošenja odluke.

Pročitajte još:

„I sa drugim sam razgovarao isto tako sedmicama i pre nego sam doneo odluku, ali sam o odluci samoj ja odlučio, i potpisao sam je u nedelju ujutro, a onda je počelo informisanje, ali to je bilo već gotovo“, rekoa je Šmit.

Iz Evropske unije kažu kako je ova odlulka bila lična, a nema ni potvrde da je ova institucija podržava.

BONUS VIDEO Bazdulj: Nisam siguran da Vučiću ne bi bilo drago da je Dodik izgubio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare