Foto: Privatna arhiva

Avanturizam je ukorenjen duboko u nekim ljudima, koji za su za dozu adrenalina i ispunjenja sna spremni da riziku i prepuste se raznim opasnostima. Jedna od takvih bila je i ekspecija u podmornici Titan, koja je trebalo da stigne do olupine Titanika u Atlantiku, ali je implodirala za manje od dva sata nakon zaranjanja. Svih pet članova posade je poginulo, ali ovo nije jedina avantura koja je krenula po zlu. Tokom godina, svedočili smo brojnim avanturama koje su se tragično završavale - od tinejdžera kog su pojeli lavovi do poznatog ruskog para koji je stradao kod Kamčatke.

Američkog kajakaša ubilo divlje pleme

Američkog misionara Džona Alena Čaua (26) ubio je strelom u novembru 2018. pripadnik plemena kada je stigao na ostrvo Severni Sentinel – jedno od najizolovanijih regiona na indijskim Andamanskim ostrvima koje je zabranjeno posetiocima.

Platio je lokalnim ribarima da ga odvedu tamo pre nego što je 15. novembra sam u kajaku prešao ostatak puta do obale.

Foto: Privatna arhiva

Čau se vratio na ostrvo sledećeg dana, kada su ribari rekli da su kasnije videli kako pleme odvlači njegovo telo.

Dejli mejl je dobio pismo koje je Čau napisao svojim roditeljima, kao i nekoliko unosa u dnevnik pre njegove smrti

„Volim vas sve“, napisao je između ostalog Čau.

Fotoprivatna arhiva/instagram/johnachau;

Poginuli u padu helikoptera, pa ih pojeli mrki medvedi

Bivši pilot i bogati ruski turisti poginuli su u padu helikoptera u julu 2022. godine, pre nego što su ih odvukli i izgrizli medvedi.

Bivši sportista Igor Malinovski (25) pilotirao je helikopterom Robinson u popularnoj turističkoj oblasti Kamčatka kada se letelica srušila 16. jula. Zbog lošeg vremena prekinuta je komunikacija sa helikopterom. Veruje se da se zapalio dok je padao na zemlju.

Dvoje putnika – koji su bili na elitnom turističkom putovanju – identifikovani su kao poznata poslovna žena Zoja Kajgorodova, u srednjim 30-im godinama, i Sergej Kolesnjak, 39-godišnji direktor kompanije za mobilnu telefoniju.

Olupina je otkrivena 17. jula, dan nakon pada.

„Tela poginulih turista nakon pada helikoptera Robinson na Kamčatki odvukli su medvedi“, javila je 5TV, pozivajući se na lokalne izvore.

Igor Malinovski Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Zgnječio ga led u pećini

Jedan turista je stradao 2. novembra 2022. godine nakon što ga je ogroman blok leda iz zaleđene pećine udario o glavu u Argentini.

Brazilac je istraživao pećinu Džimbo, poznatu i kao Ledena pećina, u dolini Andore, kada ga je pogodio led koji je pao sa visine od 15 metara.

PROČITAJTE JOŠ:

Drugi planinar je snimao u trenutku kada se dogodila tragedija, pošto su ignorisali znakove koji ih upozoravaju da se drže dalje od zabranjenog područja radi sopstvene bezbednosti.

Odjednom je ledeni krov napukao i ogroman komad je pao na zemlju direktno na istraživača. Čovek koji je snimao njihov pećini odmah je ispustio kameru dok je upozoravao kolege da se vrate i izbegavaju blokove leda.

Tragedija se dogodila u oblasti sa glečerima unutar Nacionalnog parka Ognjena zemlja u jugozapadnoj provinciji Ognjena zemlja.

Ubio ga je i pojeo kanibal

Nemački turista Stefan Ramin (40) i njegova devojka Hajke Dorš bili su u avanturi obilaska ostrva u južnom Pacifiku kada je on ubijen 9. oktobra 2011. godine.

Zločin je šokirao malo ostrvo Nuku Hiva koje je, sa nešto više od 2.000 stanovnika, ranije bilo najpoznatije iz priča Hermana Melvila, autora Mobi Dika.

Arihano Haiti (33) registrovani turistički vodič, proglašen je krivim za ubistvo Ramina u Nuku Hivi.

Haiti je prvi put uhapšen 2011. godine, zbog tvrdnji da je odveo Ramina u lov, a zatim ga ubio, isekao i pojeo delove njegovog tela pre nego što je zapalio ono što je ostalo.

Zatim se vratio tamo gde je čekala Raminova devojka, vezao je i seksualno napao. Pobegao je kada je ona uspela da se izvuče i digla uzbunu, a u bekstvu je bio 50 dana pre nego što se predao.

Foto:privatna arhiva

Lavovi ga ubili tinejdžera

Jednog Britanca je raskomadao čopor od 12 lavova dok je bio na safariju u Zimbabveu.

Devetnaestogodišnjak je stradao nakon što je spavao sa otvorenim šatorom, prekršivši pravila safarija.

Dejvid Plejdelse zaposlio kao pomoćnik na safariju tokom školske godine. Jedan od lavova ušao u njegov šator na obali jezera Kariba. Prestravljen, pobegao je iz šatora, da bi napolju naišao na još 11 lavova.

Foto: Shutterstock

Žrtve divljine Aljaske

Ženu iz Belorusije odnela je reka na Aljasci i umrla je u julu 2019. dok je pokušavala da dođe do napuštenog autobusa koji je postao poznat po knjizi i filmu „U divljini“.

Veramika Maikamava i njen suprug Pjotr Markielo (24) išli su ka autobusu u kojem je planinar Kristofer Mekendles umro 1992. godine.

Par, koji je bio u braku manje od mesec dana, pokušavao je da pređe reku Teklaniku duž Stampede staze u blizini Hilija kada je žena upala u vodu.

Foto: COVER Images / Zuma Press / Profimedia

Reka je tekla veoma brzo zbog nedavnih kiša. Žena je izgubila oslonac dok su njih dvoje gazili kroz vodu visoku do struka držeći konopac. Njen muž ju je pronašao nizvodno, ali ona je, prema izveštajima, već bila mrtva.

BONUS VIDEO: Nestala podmornica Titan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar