Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES, Promo

Memoari princa Harija obećavaju „sirovu, nepokolebljivu iskrenost“ o mnogim aspektima njegovog dosadašnjeg života – od njegovog boravka u Avganistanu do njegove pokojne majke Dajane – i više „bombi istine“ koje se odnose na kraljevsku porodicu.

Knjiga vojvode od Saseksa, pod nazivom „Spare“ (Rezerva), trebalo bi da bude objavljena 10. januara – samo četiri meseca nakon smrti kraljice 8. septembra.

Izdavač Penguin Random House kaže da se očekuje da će Harijeva knjiga sadržati eksplozivan novi materijal koji govori o vojvodinom detinjstvu i njegovom razdoru sa ‘Firmom’ nakon upoznavanja Megan.

Kraljevski komentator Ričard Ficvilijams rekao je za Mejl onlajn „Nije pitanje da li Hari ima pravo da objavi svoje memoare, već da li je to od pomoći kraljevskoj porodici čiji je deo i takođe, svakako, da li će to biti od koristi Saseksima u svojoj želji za filantropskim imidžom“.

„Zašto pisati „sirove“ i „nepokolebljivo iskrene“ memoare sada, tako rano u vreme vladavine njegovog oca, ako ne radi komercijalne dobiti?“

Foto: EPA-EFE/STR

Naslov knjige – šta znači ‘Rezerva’?

Kraljevska porodica je vekovima posmatrala koncept ‘naslednika i njegove rezerve’, kao tradiciju koja osigurava da se kraljevska krvna loza može nastaviti. Neuobičajena pozicija koju treba imati, uloga služi kao ‘rezervni’ monarh, koji mora biti spreman da postane prestolonaslednik u trenutku ako je potrebno – barem dok sadašnji naslednik ne dobije decu.

Smelost Harijeve „provokativne“ odluke da svoje memoare nazove „Rezervni“ (Rezerva) pokazuje da je on „sve osim“ drugi iza princa Vilijama – a princ želi da njegova „neuglađena“ naslovnica pokaže da je „prošao mnogo toga“, navodi se.

Verzija na španskom jeziku je još oštrija, jer je dobila podnaslov En La Sombra, ili „u senci“.

Ekspert za kulturu i brendove Nik Ede rekao je za FEMAIL: „Izbor naslova ‘Spare’ nije samo provokativan već i doprinosi Harijevom smislu za humor.

Dodao je: „Upotreba naslova u jednini predstavlja osnaživanje i snagu“.

Princ Vilijam i princ Hari
Princ Vilijam i princ Hari Foto:EPA-EFE/Yui Mok

Kako bi ‘Spare’ mogao uticati na Harijev odnos sa njegovim bratom Vilijamom?

Veze princa Harija sa Vilijamom „vise o koncu“ uoči objavljivanja njegovih memoara, rekli su izvori.

Upućeni strahuju da će zategnuti odnosi između braće verovatno biti dodatno oštećeni napadima na princa od Velsa i njegovu suprugu Kejt u kontroverznoj knjizi.

Očekuje se da će vojvoda od Saseksa u knjizi tvrditi kako je bilo nepravedno što je uvek bio primoran da svira ‘drugu gusle’ svom starijem bratu.

Za memoare se kaže da su „oštri prema Vilijamu“ i uključuju opis borbe između njih dvojice.

Izvor je rekao: „Stvari vise o koncu kao i posle poslednjih nekoliko meseci, a prema zvucima toga Harijevi memoari verovatno neće pomoći“.

Mejl je ranije objavio da, dok je prijateljima teško da poveruju da braća više nikada neće razgovarati posle svega što su prošli, Vilijam se oseća izdanim i ljutim zbog stalnih napada njegovog brata na kraljevsku porodicu.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Takođe postoji duboka zabrinutost da bi Hari ili Megan mogli da objave sve što kažu privatno.

Izvor koji je upoznat sa knjigom rekao je za Sandej tajms da veruju da će memoari naneti nepovratnu štetu odnosu braće.

Knjiga će zapravo biti o rivalstvu između prinčeva Harija i Vilijama, rekao je izvor za britanski San.

Rekli su da će to otkriti da Harijeva „gorčina i osećaj nepravde” zbog prava njegovog starijeg brata po rođenju da postane kralj znači da je on uvek „svirao drugu violinu posle starijeg Vilijama”.

Kako je kralj Čarls prošao u memoarima koji govore o svemu?

Za kralja se kaže da je bolje prošao od svog najstarijeg sina, ali je već dobio brojne kritike, kao i ostatak kraljevske porodice u Harijevoj Netfliks seriji.

Hari je navodno upozoren da je kaljanje ugleda Kamile, kraljice supruge, „crvena linija“ za njegovog oca kralja Čarlsa.

Kralj Čarls Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Da li se u knjizi istražuje Harijeva tuga zbog Dajanine smrti?

Izvor Sandej tajmsa rekao je da knjiga istražuje Harijevu tugu zbog smrti njegove majke, princeze Dajane.

Rekli su: „Ukupni utisak je da je ovo čovek koji se nikada nije oporavio od traume zbog smrti svoje majke koja je umrla tako mlada, a onda dolazi Megan i on na nju projektuje paralelu sa Dajanom“.

Hari navodno neće bežati od osetljivih tema, kao što je odluka njegove porodice da ohrabri njega i njegovog brata da hodaju iza kovčega svoje majke Dajane dok ih hiljade članova javnosti gleda.

U saopštenju za štampu u kojem se najavljuju memoari, stoji: „Knjiga čitaoce odmah vraća na jednu od najzapaženijih slika dvadesetog veka: dva mlada dečaka, dva prinčeva, koji hodaju iza majčinog kovčega dok je svet gledao“.

„Dok je Dajana, princeza od Velsa, položena na počinak, milijarde su se pitale šta prinčevi mislili i osećali – i kako će se njihovi životi odvijati nadalje“.

„Za Harija, ovo je konačno njegova priča. Sa svojom sirovom, nepokolebljivom iskrenošću, ‘Spare’ je značajna publikacija puna uvida, otkrića, samoispitivanja i teško stečene mudrosti o večnoj moći ljubavi nad tugom“.

Princeza Dajana
Princeza Dajana Foto:EPA-EFE/LAJOS SOOS

Da li je Bakingemska palata već komentarisala knjigu?

Dok Bakingemska palata odbija da komentariše ‘besmislenu javnu svađu sa Saseksima’, postoji određeni stepen ‘strahovanja’ u vezi sa Harijevim memoarima.

Nakon što je par izneo salvu eksplozivnih tvrdnji u svojoj nedavnoj Netfliks seriji, očekuje se da će Harijeva autobiografija izazvati još dalju kontroverzu.

Rečeno je da su advokati kraljevske porodice u pripravnosti za njegove memoare, zbog straha da su „kritični prema svima i svemu“.

Članovi porodice nisu bili obavešteni o naslovu pre nego što je najavljen datum objavljivanja 27. oktobra. Kažu da se stariji članovi kraljevske porodice pripremaju za objavljivanje knjige od 416 stranica.

Koje intervjue će Hari uraditi da promoviše svoje memoare?

Vojvoda od Saseksa podelio je detalje o svojoj novoj knjizi u jednoj američkoj TV emisiji u „otkrivajućem“ intervjuu koji će biti emitovan u nedelju.

Princ Hari Foto: LOIC VENANCE / AFP / Profimedia

Takođe se smatra da je Hari već snimio TV intervju o svojoj biografiji za ITV Nevs, navodi San.

Gospodin Bredbi, bivši kraljevski dopisnik za ITV, prijatelj je Saseksa i prethodno ih je intervjuisao za dokumentarac o njihovoj turneji po Africi 2019. godine.

Izdavački izvori su takođe ranije rekli da se od Harija očekivalo da će dati najmanje jedan novinski intervju, potencijalno za Njujork tajms.

Šta smo naučili iz CBS trejlera za razgovor sa Andersonom Kuperom?

Hari je razgovarao o svojim predstojećim memoarima, tokom razgovora sa Andersonom Kuperom u programu CBS Njuz ’60 minuta’.

Mreža je objavila kratak trejler za intervju, opisujući ga kao „otkrivajući“, a Harijevu biografiju, koja izlazi dva dana kasnije, kao „eksplozivnu“.

Šta otkriva trejler za Harijev intervju sa Tomom Brebijem sa ITV-a?

Princ Hari je tvrdio da njegova porodica nije pokazala „volju da se pomiri“, da bi „želeo da mi se vrate moj otac i brat“.

Vojvoda od Saseksa sedeo je i razgovarao sa Tomom Bredbijem sa ITV-a pre izlaska knjige sledeće nedelje.

PROČITAJTE JOŠ:

Razgovarajući sa Brebijem u snimku gde se ne čuju pitanja, Hari kaže „nikad nije trebalo da bude ovako“ i poziva se na „curenje i podmetanje“ pre nego što je dodao: „Želim porodicu, a ne instituciju“.

On takođe kaže, očigledno govoreći o kraljevskoj porodici, „oni se osećaju kao da je bolje da nas nekako zadrže kao negativce“ i da „nisu pokazali apsolutno nikakvu spremnost da se pomire“.

Kada je knjiga napisana?

Prema prijatelju vojvotkinje od Saseksa Omidu Skobiju, Harijevi memoari su završeni oko aprila prošle godine – istog meseca kada su on i Megan leteli u poseti Velikoj Britaniji da vide kraljicu dok su bili na putu za Igre nepobedivih u Holandiji.

On je u članku za Iahoo tvrdio da nije bilo ‘prepisivanja ili izmena u poslednjem trenutku’ nakon što je kraljica umrla, a da je vojvoda umesto toga dovršio rukopis knjige ‘skoro pet meseci pre monarhove smrti’.

Ko je napisao Harijeve memoare?

Kontroverzni naslov za autobiografiju princa Harija bio je njegov lični izbor i on nije menjao rukopis od smrti kraljice, kaže Skobi.

Pišući u svojoj kolumni za Iahoo, Skobi je rekao da je „upečatljiv“ izbor naslova za njegovu knjigu „napravio princ Hari u ranoj fazi procesa“.

Rečeno je da pomoćnici iz palate strahuju da bi knjiga mogla da nanese „neopozivu štetu“ i „ugledu i odnosima“.

Harijeva priča o svemu je napisana sa JR Moehringerom, novinarom dobitnikom Pulicerove nagrade koji je prethodno napisao biografiju američke teniske zvezde Andre Agasija.

Princ Hari i Megan Markl vencanje
Princ Hari i Megan Markl na venčanju Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Izvor je za San rekao: „Knjiga se nekoliko puta kružila između Harija, pisca i izdavača. Želeli su više nego što je bilo u prvom nacrtu, a onda je Hari želeo da usavrši stvari nakon što je kraljica umrla. Ali, bilo je dodatnih napora za koje ljudi ne znaju. To je zato što su izdavači želeli više pokrivenih oblasti i više detalja o nekim stvarima koje su već bile uključene. Postoji stvarna zabrinutost da to znači da je Hari morao da otkrije detalje koji mu možda čak nisu ni prijatni“.

Vojvoda od Saseksa će lično ispričati verziju audio knjige memoara i donirati deo prihoda od rada u dobrotvorne svrhe.

Hoće li knjiga pokrivati Harijevu posvećenost vojsci?

Datum objavljivanja naveden je u saopštenju za javnost, u kojem se Hari pominje kao „muž, otac, humanitarac, vojni veteran, zagovornik mentalnog zdravlja i zaštite životne sredine“ koji „živi u Santa Barbari, Kalifornija, sa svojom porodicom i tri psa“.

Izdavač je rekao da će knjiga pokrivati Harijev „život u očima javnosti od detinjstva do danas, uključujući njegovu posvećenost službi, vojnu dužnost koja ga je dva puta odvela na frontove u Avganistanu i radost koju je pronašao u tome što je bio muž i otac’.

Princ Hari Foto: EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Gde se može nabaviti knjiga i koliko će koštati?

Memoari, koji su dostupni za pretprodaju, koštaće 28 funti u tvrdom povezu, 13,99 funti kao e-knjiga, 20 funti kao audio preuzimanje i 25 funti kao CD.

Biće dostupna na engleskom u Velikoj Britaniji, Irskoj, Australiji, Novom Zelandu, Indiji, Južnoj Africi i Kanadi, dok će knjiga biti objavljena i na 15 dodatnih jezika, uključujući španski, italijanski, nemački i kineski.

Šta naslovnica kaže o Hariju?

Ekspert za kulturu i brendove Nik Ede rekao je za FEMAIL: „Na naslovnoj slici on ne izgleda elegantno i uglađeno, već izgleda opušteno, ogoljeno i tiho samouvereno“.

Rekao je: „Detaljna slika Harija u krupnom planu prikazuje ga kao snažnog zgodnog čoveka sa ozbiljnim licem koji gleda u kameru i koji je u misiji da kaže svoju istinu“.

„To je snažna zapovednička slika čoveka koji je prošao kroz mnogo toga i koji je ovde da ispriča tu priču o tugi i ljubavi u jednakoj meri“, dodaje se.

Megan Markl i princ Hari
Megan Markl i princ Hari Foto:EPA-EFE/NEIL MUNNS

Koliko vredi ugovor o knjizi – i koliko će Hari donirati u dobrotvorne svrhe?

Priča se da je princ Hari dobio 20 miliona dolara avansa za knjigu.

U prethodnoj izjavi Penguin Random House je rečeno da će donirati deo svog prihoda u dobrotvorne svrhe.

„Princ Hari želi da podrži britanske dobrotvorne organizacije donacijama iz svog prihoda od knjige“, navodi se.

Kao donacije spominju se iznosi od 1.5 miliona dolara, kao i 300.000 dolara.

BONUS VIDEO: Hari i Megan: Ko je oterao Sasekse sa kraljevskog dvora? – gosti Duška Jovanović i Ivan Radojčić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar