Foto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Sindikati u Francuskoj pozvali su danas na ponovne proteste u subotu protiv reforme penzije koju traži predsednika Emanuel Makron.

Sindikati su pozvali na proteste u subotu, kao i 16. februara i 7. marta.

To je prvi put od pokretanja protesta protiv odlaganja zakonske starosne granice za penziju sa 62 na 64 godine da su sindikati pozvali na protest tokom vikenda.

„U subotu se nadam da će biti dan za proteste koji je pogodan za porodice, kao i za ljude iz raznih sfera“, izjavio je Frans presu generalni sekretar sindikat CFDT Loran Berže.

Planirano je nešto više od 200 akcija širom Francuske koje će okupiti do 700.000 ljudi van Pariza, ocenile su francuske vlasti.

U utorak je održan protest sa nešto manjim brojem okupljenih u odnosu na prethodna okupjanja kad je bilo više od milion ljudi, prema navodima policije. Organizatori su tada naveli gotovo dvostruki broj okupljenih.

Francuska premijerka Elizabet Born ponovo je danas branila reformu o kojoj raspravljaju poslanici u donjem domu parlamenta. Rekla je da je reforma namenjena da osigura budućnost sistema penzija.

Međutim, francuska vlada nema apsolutnu većinu u parlamentu da bi njena reforma bila usvojena i zbog toga računa na podršku tradicionalne desnice, ali ta podrška još nije sigurna.

BONUS VIDEO: Ana Divac i Katarina Keček: Protesti zbog penzija u Parizu i Ljubljani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar