Foto: Profimedia, EPA/EFE

U trenutku kada Rusija izvodi jedan od najmasovnijih napada na teritoriju Ukrajine, šef diplomatije ove zemlje Sergej Lavrov otkriva zlokobni plan Moskve. Nakon onoga što je rekao postalo je jasno da ruski prioritet nisu gradovi, na koje je danas ispaljeno najmanje 120 projektila, već zapadno oružje.

Naime, Lavrov je rekao da vojska radi na novim planovima za prekid snabdevanja ukrajinske vojske oružjem i municijom iz inostranstva.

„Primećujemo da Ukrajina dobija sve više zapadnog oružja, koje je sve bolje“, rekao je Lavrov.

Dodao je da zbog toga među vojnim stručnjacima postoje pozivi da se prekinu ti pravci. Kao mete naveo je tri stvari

„Razmatraju se železničke pruge, mostovi i tuneli“, rekao je Lavrov.

Foto: Profimedia, EPA/EFE

Kako kaže, veruje da će oni profesionalno odlučiti kako da otežaju te isporuke ili, „u idealnom slučaju“, potpuno ih zaustave.

Šta ovo znači?

Ovakav stav nije novost obzirom na to da je Kremlj i ranije navodio da nove isporuke američkog oružja će zaoštriti sukob, pogotovo nakon posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao posle putovanja Zelenskog u Ukrajinu da to „ne sluti“ na dobro.

„Nove isporuke američkog oružja Ukrajini će samo „zaoštriti“ sukob sa Rusijo i sve ovo svakako vodi ka eskalaciji sukoba i ne sluti dobro za Ukrajinu“, rekao je Peskov.

Foto: Profimedia, EPA/EFE

Pored Amerike, Ukrajina dobija veliku oružanu podršku i od ostalih zapadnih saveznika. Više protivvazdušnih sistema i oruđa savezničkih zemalja je već na putu ka Ukrajini, što će im pomoći da bolje zaštite svoju civilnu i energetsku infrastrukturu od ruskih krstarenja. projektila i aviona.

Od celog kontingenta, za Kijev je najvažnije da iz Nemačke uskoro stiže najmanje još sedam samohodnih protivavionskih topova tipa Gepard 1A2 ili SPAAG.

Berlin im je do sada već isporučio oko 30 takvih guseničara, sa automatskim topovima 35 mm na rotirajućoj kupoli sa integrisanim radarom. Ovi samohodni protivavionski topovi imaju visoku visinu koja im omogućava da prate čak i najbrže letelice. Osim toga, oni su svakako najpogodnije i najjeftinije sredstvo za suprotstavljanje bespilotnim vazdušnim sistemima kao što su dronovi.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Posle posete Kijevu, viši saradnik Evropskog saveta za spoljnu politiku Gustav Kresel izjavio je da je glavna stavka na listi želja svih ukrajinskih vojnika više ‘geparda’. Svi samohodni sistemi tipa Gepard će svakako morati da budu revidirani, servisirani i nadgrađeni pre slanja u borbu i puštanja u pun rad, što bi trebalo da se desi najkasnije do proleća.

A britanska vlada je nedavno tajno obećala flotu od 125 vučenih protivvazdušnih oružja neodređene proizvodnje i dizajna kako bi pomogla u zaštiti ukrajinskih gradova od ruskih projektila, dronova i aviona.

U međuvremenu najjači udar od početka rata

Dok strategija za uništenje zapadnog oružja ne bude gotova, Rusi nastavljaju sa granatiranjem ukrajinskih gradova koji postaju sve brutalniji. Ovog jutra desio se jedan od najžešćih od početka rata.

Rusija je kamikaza dronovima bombardovala niz ukrajinskih gradova. Prema rečima, Mihaila Podoljaka, savetnika ukrajinskog predsednika više od 120 projektila lansirano na Ukrajinu ovog jutra.

„120 plus projektila iznad Ukrajine koje je lansirao zli ruski svet da uništi kritičnu infrastrukturu i masovno ubije civile“, naveo je na Tviteru Podoljak.

Pročitajte još:

U granatiranju je povređeno više osoba, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da je broj povređenih u jutrošnjem napadu na glavni grad Ukrajine tri osobe, među kojima je i devojčica (14).

Takođe, veći deo zemlje je ostao bez struje i nije poznato kada će kvarovi biti uklonjeni. Kličko je napisao na Telegramu da nestanak struje mogao da potraje i pozvao stanovnike da napune svoje uređaje i zalihe vode.

Ozbiljnije oštećenje struje pogodio je i Lavov. Čak 90 odsto ovog grada je ostalo bez struje. Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij saopštio jda tramvaji i trolejbusi ne saobraćaju, a da su mogući i prekidi u vodosnabdevanju.

„Devedeset odsto grada je bez struje. Čekamo dodatne informacije elektrodistribucije. Tramvaji i trolejbusi ne saobraćaju. Može doći do prekida u vodosnabdevanju. Prelazimo na rad dizel agregata na kritičnim infrastrukturnim objektima“, napisao je Sadovoj.

BONUS VIDEO Ruševine Mariupolja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare