Izraelska vojska Palestinci u severnoj Gazi, Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/IDF via AP

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) izrazio je duboku zabrinutost zbog ubistva više od 100 Palestinaca i ranjavanja na stotine drugih dok su čekali u redu za humanitarnu pomoć jugozapadno od grada Gaze.

Članice Saveta bezbednosti navele su u subotu da je izraelska istraga o tome incidentu u toku i ponovo ističu potrebu da se preduzmu sve neophodne mere za zaštitu civila i civilne infrastrukture u Pojasu Gaze, objavljeno je na sajtu UN.

SB je ponovio da sve strane u sukobu moraju da poštuju svoje obaveze na osnovu međunarodnog prava.

SB je pozvao da se civilima u Pojasu Gaze omoguće osnovni uslovi za život i dostavljanje neophodne humanitarne pomoći u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Članice SB izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog procene da će se svih oko 2,2 miliona ljudi u Pojasu Gaze suočiti sa alarmantnim nedostatkom hrane.

PROČITAJTE JOŠ

Savet bezbednosti je pozvao Izrael da otvori granične prelaze za ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze i da omogući otvaranje dodatnih prelaza.

Više od 100 osoba je stradalo, a više od 700 je povređeno u pucnjavi izraelske vojske na Palestince koji su čekali u redu za hranu, saopšteno je ranije iz Hamasa.

*****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar