Vladimir Kara-Murza Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Rusko tužilaštvo zatražilo je 25 godina zatvora zatočenom opozicionom ruskom aktivisti Vladimiru Kara-Murzi, koji je optužen za veleizdaju.

„Potvrđujem da je tužilac tražio 25 godina zatvora“, rekao je za AFP advokat zatvorenika Vadim Prohorov posle ročišta na suđenju koje se odvija iza zatvorenih vrata.

Kara-Murza (41) je optužen za veleizdaju, širenje „lažnih“ informacija o ruskoj vojsci i za povezanost sa „nepoželjnom organizacijom“.

Kazna za ta krivična dela je najteža kazna predviđena krivičnim zakonom u Rusiji.

Kara-Murza je u pritvoru od aprila 2022. godine i dugogodišnji je protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina.

Aktivista je bio blizak opozicionaru Borisu Njemcovu, ubijenom 2015. godine u blizini Kremlja, kao i Mihailu Hodorkosvkom, bogatom biznismenu koji je proveo deset godina u zatvoru jer se protivi Putinovoj politici.

Saradnici Kara-Murze tvrde da je bio prisluškivan u Beogradu, i da je transkripte razgovora opozicionara tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandra Vulin predao Moskvi.

Većina kritičara Kremlja nalazi se u zatvoru ili u egzilu.

Najpoznatiji je Aleksej Navaljni, koji služi devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog prevare, a taj slučaj se smatra političkim.

Još jedan opozicionar, Ilja Jašin, služi kaznu od osam i po godina zatvora pošto je u decembru osuđen zbog kritike ofanzive na Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako su pratili ruske opozicionare u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar