Vladimir Kara Murza Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ruski opozicioni političar, novinar i žestoki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je već dvaput otrovan, Vladimir Kara-Murza, optužen je za državnu veleizdaju. U Rusiji ga nazivaju stranim agentom.

Kara-Murza je dvaput hospitalizovan u Moskvi zbog sumnje na trovanje. Član je grupacije Solidarnost koja je organizirala masovne proteste nakon izbora 2011. Bio je savetnik opozicionog zvaničnika Dume Borisa Njemcova od 2000. do 2003. godine.

„Danas, u prisustvu svojih advokata, Kara-Murza je optužen za veleizdaju prema članku 275 ruskog kaznenog zakona: veleizdaja. Istražitelji ruske Federalne službe bezbednosti smatraju da Kara-Murza već duže vreme sarađuje sa jednom od zemalja NATO-a“, rekao je izvor ruske prorežimske novinske agencije TASS.

Mogao bi da dobije do 20 godina zatvora

Prema ruskom kaznenom zakonu, propisana je kazna za odavanje podataka koji predstavljaju državnu tajnu stranoj državi, prelazak na stranu neprijatelja ili pružanje finansijske, materijalno-tehničke, savetodavne ili druge pomoći stranoj državi koja je usmerena protiv sigurnosti Ruske Federacije, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

Za to krivično delo predviđena je zatvorska kazna do 20 godina. Ranije je sud u Moskvi uhapsio Kara-Murzu pod optužbom za javno širenje namerno obmanjujućih informacija pod izgovorom verodostojnih izveštaja o oružanim snagama Ruske Federacije.

Istražni odbor smatra da je novinar tokom svog govora u Predstavničkom domu Arizone neutemeljeno optužio rusku vojsku za korišćenje zabranjenih sredstava i metoda ratovanja u Ukrajini, piše TASS.

BONUS VIDEO: Evo gde je započeo Putinov poraz u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar