Đorđa Meloni Foto:Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Bilo je dovoljno reći da predsednik komisije Afričke unije kaže da želi da razgovara sa premijerkom Italije Đorđom Meloni, da bi sekretarice italijanske vlade zaista i prosledile telefonski poziv premijerki. Problem je u tome što se radilo o telefonskoj šali dva ruska komičara, Vovana i Leksusa, koji su sa premijerkom razgovarali o ozbiljnim temama spoljne politike, lažno se predstavivši.

Dva ruska komičara, Vladimir Aleksandrovič Kuznjetsov (Vovan) i Aleksej Vladimirovič Stoljarov (Leksus) koji su, prema rečima italijanskih medija, bliski sa obaveštajnim službama Kremlja, obavili su dug telefonski razgovor sa italijanskom premijerkom Đorđom  Meloni lažno se predstavljajući kao lideri iz afričkih zemalja, piše danas RTS.

Lažni razgovor je obavljen još 18. septembra, a u celosti su ga preneli kako kanadski portal Rumble, tako i ruska novinska agencija Ria novosti.

Iz kancelarije diplomatskog savetnika premijerke rekli su da žale zbog toga što je premijerka dovedena u zabludu od strane ruskih prevaranata koji su se lažno predstavili.

Đorđa Meloni Foto:Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Ova epizoda se dogodila baš u vreme kada je premijerka bila zauzeta jačanjem odnosa sa afričkim liderima sa kojima je održavala važne sastanke pred Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija između 19. i 21. septembra.

I mada su ruski komičari pokušali da od premijerke izvuku rečenice i izjave koje bi kasnije mogle da se iskoriste protiv nje, ona je ostala pri čvrstom stavu koji italijanska vlada ima prema svim pitanjima dotaknutim u ljubaznom i formalnom razgovoru.

O čemu je Meloni razgovarala sa lažnim ruskim diplomatom

„Svi su vrlo umorni“, izjavila je Melonijeva govoreći o rusko-ukrajinskom sukobu i dodala: Bliži se momenat u kome će svi shvatiti da je potrebno naći izlaz iz te situacije.

Premijerka je na pitanje komičara šta misli o tom sukobu s obzirom na to da je razgovarala i sa američkim predsednikom Bajdenom izjavila: Problem je naći izlaz koji će biti prihvatljiv za obe strane bez uništavanja međunarodnog prava. Imam određene ideje kako bi moglo da se upravlja ovom situacijom ali čekam pravi momenat ne bi li ih iznela“, rekla je premijerka dodavši: Ukrajinska kontraofanziva ne ide očekivanim putem i nije promenila sudbinu sukoba tako da svi shvataju da može trajati godinama ukoliko se ne nađe prihvatljivo rešenje. Ukrajinci rade sve ono što moraju, što je ispravno, a na nama je da probamo da im pomognemo.

Na pitanje da li sav novac odlazi u Ukrajinu, premijerka je rekla da radi na tome da pomoć ode i u Afriku.

Jedan deo razgovora je bio posvećen i velikom prilivu imigranata u Italiju: Evropa“, izjavila je premijerka, „je bila ubeđena da može da reši problem tako što će ga limitirati samo na italijansku teritoriju. No, ono što ne shvataju jeste da je to nemoguće. Ovaj fenomen je toliko veliki da ne uključuje samo Evropsku uniju, već i Ujedinjene nacije. Problem je što to ostali ne vide i smatraju da sama Italija mora da se izbori sa ovim problemom što je glup način ponašanja. Situacija je jako komplikovana i vrlo teška za nas. Od početka godine je u našu zemlju stiglo više od 120.000 osoba, naročito iz Tunisa. Situacija je jako teška sa mnogih tačaka gledišta: ljudske, logističke, sigurnosne. Ono što vidim jeste da imamo rizik da se ovaj fenomen proširi zbog situacije u Africi, naročito u Sahelu, a tu je i problem sa pšenicom. Radimo sa Unijom na memorandumu sa Tunisom“.

Političke reakcije u Italiji

„Kakva sramota za Italiju i za Đorđu Meloni. Dva ruska komičara su uspela da prevare Palaco Kiđi i da razgovaraju direktno sa premijerkom predstavljajući se kao afrički lideri. Radio sam nekoliko godina tamo i pitam se kako je moguće da su bili toliko površni te osramotili čitavu Italiju“, napisao je između ostalog Mateo Renci na društvenim mrežama.

„Da li ste videli šta se desilo? Đorđa Meloni, misleći da priča sa afičkim diplomatom, zapravo je pričala o našoj spoljnoj politici sa dva ruska komičara. To je vrlo ozbiljan problem“, napisao je vođa Pokreta Pet zvezdica, Đuzepe Konte na svom Votsap kanalu.

Izgleda kao neki vic, bili jednom jedan Rus, Afrikanac i Italijan… Nažalost, tužna realnost, a Italijanka je bila baš premijerka Meloni. Pitam se kako je moguće da neko zove centralnu Palacu Kiđi, predstavi se kao afrički političar i zaista bude povezan sa premijerkom pričajući sa njom o bitnim stvarima“, napisao je portparol Zelene Evrope (Europa Verde) Anđelo Boneli.

Pročitajte još

„Kakva sramota! Ovo što se desilo je pravo ogledalo toga na koji način se upravlja Italijom, na aproksimativan i sramotan način. Nju su prevarila dva ruska komičara onako kako ona vara već godinu dana italijanski narod. Kako možemo da budemo mirni ako imamo premijerku koja mrtva hladna odgovara na pozive nepoznatih osoba i sada joj se smeje ceo svet“, dodao je Boneli.

Liderka opozicione Demokratske partije Eli Šlajn izjavila je da je ono što se dogodilo vrlo zabrinjavajuće za vladu i za Italiju.

„Aktivnosti filtriranja i verifikovanja telefonskih poziva očigledno nisu funkcionisale što je ozbiljno osramotilo našu zemlji i ono što su kratko rekli iz Palace Kiđi nije dovoljno, potrebno je da Vlada razuveri Parlament i državu da se situacije ovog tipa, koje rizikuju da naruše naš imidž i naš politički profil na međunarodnom nivou, više neće ponoviti“, ističe Šlajnova.

„Jasno je da je došlo do velikih grešaka među osobljem u Palaci Kiđi, ali hajde da izbegnemo eksploataciju i kontroverze, barem u vezi sa spoljnom politikom“, izjavio je lider grupe AZ-IV u Komisiji za spoljne poslove i sekretar Kopasira Etore Rosato na društvenim mrežama dodavši: Želim da branim Italiju, a ne Đorđu Meloni, koja čak ni u tom kontekstu ne odustaje od svoje podrške Ukrajini i pune odgovornosti Rusije“.

Ostaje da je zaista ozbiljno“, kaže Rozato, „to da je premijerka mogla da bude izložena na ovaj način, te ćemo tražiti, u interesu svih, da se razjasni šta se dogodilo i da se utvrde odgovornosti“.

Ko su još bile žrtve ruskih komičara

Od Angele Merkel koja je bila ubeđena da razgovara sa bivšim ukrajinskim predsednikom Porošenkom, do turskog predsednika Erdogana, od Eltona Džona do španskog premijera Sančeza, dugačka je lista žrtava zaista izvanrednih telefonskih šala dva ruska komičara Vovana i Leksusa, koji su se ovog puta usmerili na italijansku premijerku Meloni.

Modus operandi je uvek isti, lažno se predstave, uglavnom kao diplomate ili predstavnici neke vlade i uspeju da na vrlo intiman način razgovaraju sa premijerima. U igri je, više od boja glasa koji uspevaju da imitiraju, efekat iznenađenja.

Dva ruska komičara su postala poznata zahvaljujući njihovom Jutjub kanalu koji je zabranjen ove godine. U aprilu ove godine uspeli su da razgovaraju sa predsednikom Federalnih rezervi Džerom Povelom praveći se da su Volodimir Zelenski. U novembru prošle godine su razgovarali sa predsednikom Poljske Dudom predstavljajući se kao Emanuel Makron.

U prošlosti su razgovarali sa Eltonom Džonom glumeći Vladimira Putina i sam muzičar je ispričao na Instagramu da je razgovarao sa ruskim predsednikom i da bi voleo da ga sretne ne bi li sa njim razgovarao o pravima gej populacije u Rusiji, nesvestan toga da je učestvovao u šali.

Ruski komičari uspevaju da prođu sve institucionalne barijere te da stupe u lični kontakt sa međunarodnim liderima, uglavnom onim koji su kritični prema ruskoj politici. Iz tog razloga ih mnogi smatraju saradnicima ruske vlade i obaveštajne službe, počevši od Federalne agencije za sigurnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar